Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS u akciji Međunarodne federacije novinara: SAD da kazne odgovorne za ubistva novinara u Iraku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

08. 04. 2010.

UNS u akciji Međunarodne federacije novinara: SAD da kazne odgovorne za ubistva novinara u Iraku

Udruženje novinara Srbije (UNS) pridružilo se danas akciji Međunarodne federacije novinara, čiji je član, sa zahtevom Sjedinjenim Američkim Državama da prihvate odgovornost za smrt jednog broja novinara i medijskih radnika u Iraku.

U pismu predsedniku Sjedinjenih Američkih Država Baraku Obami, koje je UNS, zajedno sa brojnim novinarskim udruženjima iz 150 zemalja sveta, danas poslao Beloj kući, izražava se zabrinutost zbog činjenice da američka administracija nije obezbedila sprovođenje nezavisne istrage u slučajevima nasilnih smrti novinara u kojim su učestvovali američki vojnici.

Povodom 8. aprila, dana sećanja na novinare koji su 2003.godine ubijeni u bombardovanju hotela Palestina i dopisništva Al Džazire u Bagdadu, UNS i ostale članice Međunarodne federacije novinara upozoravaju američkog predsednika Obamu da je svaka američka administracija od tada više truda posvećivala pravdanju američkih vojnika i uloge njihovih komandanata, nego traganju za odgovornima za ubistva novinara.

UNS ovom prilikom obaveštava javnost u Srbiji da je pokrenuo novu inicijativu pri Komitetu za zaštitu novinara u Njujorku, kako bi ova organizacija, makar i sa zakašnjenjem, uvrstila u svoju evidenciju ubijenih novinara i medijskih radnika širom sveta 16 radnika Radio televizije Srbije koji su stradali u NATO bombardovanju 23.aprila 1999. godine.

Podsećamo da je Komitet za zaštitu novinara 1999. godine odlučio da radnici RTS-a ne mogu biti upisani u evidenciju ubijenih medijskih radnika, navodno zbog toga što Radio-televizija Srbije, zbog svoje uloge tokom rata u Bosni, nije bila "legitimna medijska organizacija".

Povodom 8. aprila, koji je Međunarodna federacija novinara proglasila danom sećanja na nekažnjivost odgovornih za ubistva novinara, Udruženje novinara Srbije još jednom protestuje što srpske vlasti nisu pronašle ubice Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, kao i što ni posle 16 godina nisu do kraja rasvetljene okolnosti smrti Dade Vujasinović.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi