Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS zabrinut zbog presude čačanskog suda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

07. 04. 2010.

UNS zabrinut zbog presude čačanskog suda


Udruženje novinara Srbije (UNS) zabrinuto je zbog presude Višeg suda u Čačku, prema kojoj glavni i odgovorni urednik Čačanskih novina i Ozon radija iz ovog grada Stojan Marković mora da isplati Velimiru Iliću 180 000 dinara sa pripadajućim sudskim troškovima i kamatama, na ime nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda.

UNS je posebno zabrinut zato što je sud procenio da su Iliću povređeni čast i ugled u tekstu, koji je po svojoj formi humoreska i u kojem su događaji, od nesumnjivog interesa za javnost opisani na satiričan način, a Velimir Ilić nigde nije direktno označen kao akter. Presuda je doneta i zato što je sud ocenio da je Marković Velimira Ilića, u drugom svom tekstu, označio učiniocem kažnjivog dela, iako se takav zaključak ne može izvesti iz profesionalne analize Markovićevog teksta, u kojem su postavljena pitanja od značaja za javnost, u vezi sa obavljanjem posla nosioca državne funkcije.

UNS ukazuje da su prema dosadašnjoj praksi Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura slične presude srpskih sudova poništene, i država je obavezna da novinarima koji su u Srbiji osuđeni nadoknadi štetu.



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi