Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Zašto nismo potpisali saopštenje grupe „protiv medijskog mraka“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

24. 09. 2017.

UNS: Zašto nismo potpisali saopštenje grupe „protiv medijskog mraka“

Grupa nevladinih organizacija i medija koja je izdala saopštenje "Za slobodu medija" i protiv "medijskog mraka" odbila je predlog Udruženja novinara Srbije da se tim saopštenjem podrže svi lokalni mediji koji su pod pritiskom i osudi svako nasilje nad novinarima, uključujući ono koje je prošlog vikenda izvedeno nad novinarima Televizije Pink i Radio-televizije Srbije.

UNS ostaje čvrsto pri stavu da se mediji i novinari ne smeju razdvajati na "naše" i "njihove" i da se u akcijama protesta zbog ugrožavanja slobode medija i podrške kolegama ne smeju praviti podele na podobne i nepodobne novinare.

Udruženje novinara Srbije, najveća i najstarija novinarska organizacija u zemlji, nastaviće da se u svakoj prilici bori za slobodu medija i osnaživanje novinara ne praveći takve podele. 

Zbog ovih činjenica i zbog toga što nije prihvaćen naš predlog da se osude svi napadi na novinare i svaki pritisak na lokalne medije, UNS nije imao druge mogućnosti sem da ne potpiše saopštenje grupe organizacija.

U nastavku donosimo predlog koji je UNS poslao i koji nije prihvaćen.

Grupa je okupljena u znak podrške svim lokalnim medijima, uključujući Vranjske novine, koje su - po rečima vlasnika Vukašina Obradovića - ugašene zbog "neizdrživih političkih i ekonomskih pritisaka". Grupa traži od svih lokalnih samouprava da omoguće slobodno izveštavanje zainteresovanim medijima i da ne izbacuju novinare sa sednica skupština, kao što se nedavno dogodilo Televiziji Banat u Vršcu. 

Grupa će se zalagati za jačanje lokalnih medija, osnova informisane javnosti i demokratije, time što će tražiti da se uvede obaveza lokalnih samouprava da izdvajaju 2% godišnjih budžeta za medijske projekte u javnom interesu. O predlozima za medijske projekte moraju odlučivati komisije koje čine predstavnici reprezentativnih novinarskih udruženja kako bi se obezbedila nezavisnost od političkih i ekonomskih pritisaka na izveštavanje u javnom interesu.

Organizacije okupljene u ovoj grupi osuđuju svaki pritisak na novinare i nasilje nad njima, bez obzira u kom mediju novinari rade i od koga ti pritisci dolaze. Organizacije okupljene u ovoj grupi podsećaju da su u nedelji za nama na skupu opozicionih stranaka fizički napadnute novinarke Televizije Pink, koje su zbog povreda zadržane u bolnici, a da su pristalice istih stranaka jajima gađale ekipu Javnog medijskog servisa RTS i uzvikivale pretnje na račun novinara RTS-a.

Borba za slobodu medija podrazumeva stalnu aktivnost i budnost. Organizacije okupljenje u ovoj grupi obavezuju se da će kontinuirano insistirati da se novinarima omogući profesionalno izveštavanje i da će se suprotstavljati pritiscima na novinare, uključujući fizičke napade, cenzuru i ekonomske pritiske, bez obzira koja stranka je na vlasti i za koji medij napadnuti novinari rade.

Organizacije okupljene u ovoj grupi sarađivaće na uspostavljanju poštenih radno-pravnih odnosa u medijima, kako bi se ekonomski položaj novinara i medijskih radnika popravio i omogućio jači otpor svakom pokušaju da se utiče na profesionalno izveštavanje.

Želimo da ova inicijativa preraste u platformu za dijalog čiji će cilj biti da se zaleče, a ne produbljuju podele u društvu i koja će biti otvorena i za vlast i za opoziciju.

Komentari (2)

ostavi komentar
sre

04.10.

2017.

Vladimir Nikolić [neregistrovani] u 11:59

A ostali?

Lokalni mediji se gase već godinama, kako štampani tako i elektronski jer su prethodne vlasti doslovno poštovali stav EU da vlast ne sme da finansira medije, niti da bude njihov osnivač i vlasnik i tako smo ostali bez lokalnih medija u celoj Srbiji. Svetlost u medijski mrak je unelo nekoliko uspešnih privatizacija gde mediji uprkos svim finansijskim problemima funkcionišu i dalje. Sada, kada se uočila greška i kada se insistira da se preko projekata u budžetu pomogne rad lokalnih medija kako bi građani imali bar nekakv vid informisanja u svojoj opštini, javljaju se dušebrižnici i peru savest na primeru jednog medija koji drži njihov istaknuti kolega. Gde su bili pre dve, tri i pet godina da gase ekrane, sajtove i portale kada je stradalo 99 odsto lokalnih medija i učinjena nepopravljiva šteta?

Odgovori
uto

26.09.

2017.

Kolega [neregistrovani] u 07:45

Pink, nasilje ?

Novinarke Pink-a NISU BILE prebijene, Lično sam bio tamo i video svojim očima sve šta se događalo. Popodne sam pregledao sve dostupne TV snimke događaja i uverio se da sam u pravu. Mara Dragovič se lepo vidi kako odlazi sa mesta događaja, a odmah zatim i vodi program u studiju. Sve je bila nameštaljka Željka Mitrovića, a kasnije slikanje u urgentnom centru "teško povređenih" novinarki je prst u oko svakom ko ima imalo mozga u glavi. Zatim je usledio cirkus sa "live" uključenjima u urgentni, gostima u studiju, a kulminiralo posetom predsednika države navodno teško povređenim novinarkama koje su zadobile "potres mozga".

Da se razumemo, nisam za bilo kakvo nasilje nad novinarima, ma za koga oni radili, ali ovaj rijaliti u režiji Pink-a se ne može ubrojiti u nasilje nad novinarima, jer je sve vrlo vešto smišljeno i izvedeno.

Na stranu što niko nije pomenuo čoveka kojeg su razbojnici iz obezbeđenja Željka Mitrovića prebili kao stoku i razbili mu glavu (vidi se snimak gde leži na asfaltu, i zatim mu brišu krv sa glave) , što je bilo vrlo ozbiljno nasilje koje je policija u civilu samo otpratila pogledom sa bezbedne udaljenosti.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi