Naslovna  |  Saopštenja  |  Cenzura u Šidu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

31. 03. 2010.

Cenzura u Šidu


Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje nezakonit postupak predsednice opštine Šid Nataše Cvjetković, koja je direktorima javnih preduzeća i ustanova u ovoj opštini zabranila da daju izjave za medije bez prethodne konsultacije sa njenom šeficom kabineta Jovanom Lakić.

Predsednica šidske opštine je uputila "Zahtev" pomenutim rukovodiocima, u kojem traži da se "prilikom komunikacije sa sredstvima javnog informisanja, pisanim i elektronskim medijima, vodi računa o izjavama koje daju", kao i da se sa novinarima "ne komunicira bez prethodne konsultacije i saglasnosti sa Jovanom Lakić, šefom Kabineta predsednika opštine".

Nataša Cvjetković u pismu direktorima preduzeća i ustanova navodi da pojedini mediji znaju da izjave izvuku iz konteksta, i da je "zato neophodno da se pre izjava konsultuje sa šefom Kabineta o tome šta je za javnost, a šta ne, i na koji način da im se prezentuje."

Na kraju pisma navodi se da je takav zahtev upućen "da bi mogli, u koliko bude potrebno, na odgovarajući način da reagujemo i iskoristimo zakonsko pravo, kako bi zaštitili lični i ugled Institucija koje predstavljamo."

UNS podseća da je, po Zakonu o javnom informisanju, i Zakonu o dostupnosti informacijama od javnog značaja, obaveza nosilaca vlasti da na zahteve novinara odgovaraju u najkraćem mogućem roku. UNS takođe obaveštava predsednicu šidske opštine da ne može ona određivati šta je za javnost, a šta ne, već da ima zakonsku obavezu da informacije o svom, i radu javnih preduzeća i službi, učini dostupnim za javnost. Tu obavezu imaju i direktori javnih preduzeća, tako da bi oni poštovanjem ovog zahteva predsednice opštine prekršili Zakon o javnom informisanju.

UNS podržava kolege u Šidu da pišu i prikupljaju informacije o svim događajima od interesa za javnost, u skladu sa zakonom i profesionalnim i etičkim normama.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi