Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS osuđuje nasilje nad novinarkama Pinka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

16. 09. 2017.

UNS osuđuje nasilje nad novinarkama Pinka

Udruženje novinara Srbije (UNS) najoštrije osuđuje nasilje nad novinarkama Televizije Pink, koje se desilo tokom protesta Dveri i traži da odgovorni budu kažnjeni. Kako je UNS-u rekao urednik Informativnog programa RTV Pink Goran Gmitrić udarac pesnicom oborio je Gordanu Uzelac na zemlju, dok je u potiljak udarena Mara Dragović. Obe novinarke, navodi Gmitrić, pratile su događaj sa drugim ekipama, imale su mikrofone sa oznakama TV Pink i bile uz snimatelje na koje su bacane kamenice i flašice vode.

"Novinarke nisu napadnute kad su izlazile iz televizije, nego su pratile događaj sa drugim ekipama. Gordana Uzelac je pala posle udarca pesnicom. Momak iz obezbeđenja TV Pink koji je to video je istrčao, uleteo u masu i uneo je u televiziju", kaže Gmitrić.

Gmitrić je potvrdio da su novinarke dale iskaze policiji i da su odvezene u hitnu pomoć.

UNS zahteva da nadležni državni organi hitno identifikuju i procesuiraju napadače, kao i da javnosti saopšte sve okolnosti ovog incidenta.

UNS podseća da se odredbama Krivičnog zakonika napadi i pretnje novinarima tretiraju isto kao i napadi na službena lica, a ovo je drugi napad na novinare ove godine na stranačkom skupu. U maju ove godine novinari Danasa i Tanjuga silom su onemogućeni u obavljanju novinarskih zadataka a napadači na njih do danas nisu procesuirani, iako su identifikovani. 

Komentari (1)

ostavi komentar
sub

16.09.

2017.

Bivši član [neregistrovani] u 22:49

Da li ste iskreni?

Isuviše je bilo brutalno da bi se bilo čime relativizovalo, pa vam ovaj poslednji abzac baš nije bio potreban - trebalo je da stanete uz koleginica bez ostatka, Radili ste to često, ali samo kada je za napade na novinare, direktno ili indirektno, bila optužena vlast. Kada se tome doda oklevanje sa izdavanjem saopštenja, ispada da je ono više iznudica, a manje čvrst i, što je još gore, iskren stav.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi