Naslovna  |  Saopštenja  |  Protest Tanjugu zbog netačnog izveštavanja... i kako je TANJUG preneo UNS-ov protest
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

24. 03. 2010.

Protest Tanjugu zbog netačnog izveštavanja... i kako je TANJUG preneo UNS-ov protest


Udruženje novinara Srbije poziva redakciju Tanjuga da objavi ispravku izveštaja ove agencije sa jučerašnjeg okruglog stola NUNS-a o ulozi medija u ratnim sukobima devedesetih godina, koji sadrži tvrdnju da je predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović "otkazala učešće" na tom skupu. Svi ostali mediji koji su se bavili ovom temom korektno i tačno su preneli da je predsednica UNS-a obavestila organizatore o svom odbijanju da učestvuje na okruglom stolu kako svojim prisustvom ne bi dala podršku krivičnoj prijavi NUNS-a protiv novinara iz Srbije koji su navodno "organizovali i podsticali genocid i ratne zločine".

UNS ovim povodom primećuje da je Tanjug, uz list Politika, dobio priznanje zamenika tužioca za ratne zločine Brune Vekarića za "maksimalnu predusretljivost" kojom su ove redakcije primile zahtev tužilaštva da otvore arhive istražiteljima tužilaštva. Tanjug je sa ovog događaja izvestio da je direktorka i glavna urednica Tanjuga Branka Đukić tim povodom konstatovala kako se ova agencija devedesetih godina "stavila u službu jedne političke opcije", dodavši da se "danas vidi" kako se Tanjug sa tim delom svoje prošlosti "odavno suočio".

UNS ovom prilikom upozorava da podizanje profesionalnih standarda u srpskom novinarstvu predstavlja stalan zadatak novinara. Pridržavanje pravila zanata, između ostalog tačnosti i korektnosti u izveštavanju, danas je jednako važno kao i pravilan odnos prema gresima iz prošlosti.

A ovako je UNS-ovo današnje reagovanje "preneo" TANJUG:

UPR:UNS-MEDIJI-SAOPŠTENjE

UNS objasnio razloge nedolaska na okrugli sto NUNS-a

BEOGRAD, 24. marta (Tanjug) - Udruženje novinara Srbije (UNS)
saopštilo je danas da nije učestvovalo na okruglom stolu "Uloga medija
i novinara u ratnim sukobima na području bivše SFRJ" zato što se ne
slaže sa inicijativom organizatora, Nezavisnog udruženja novinara
Srbije (NUNS), da se pokrene sudski postupak protiv novinara odgovornih
 za "ratno huškanje".
"Predsednica UNS-a je obavestila organizatore o svom odbijanju da
učestvuje na okruglom stolu kako svojim prisustvom ne bi dala podršku
krivičnoj prijavi NUNS-a protiv novinara iz Srbije koji su navodno
'organizovali i podsticali genocid i ratne zločine'", saopštio je UNS.
UNS, takođe, ocenjuje da je agencija Tanjug u izveštaju sa
događaja nekorektno prenela da je predsednica tog udruženja Ljiljana
Smajlović "otkazala" učešće na skupu.
 (Kraj) upr/ded



Sporni jučerašnji izveštaj na koji je UNS danas reagovao možete pročitati u nastavku.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TANJUG, 23. Mart 2010.

Ispitati ulogu novinara u ratnoj propagandi tokom 90ih

Beograd, 23. marta (Tanjug) - Predstavnici medija i nevladinog sektora istakli su danas značaj utvrđivanja uloge novinara u stvaranju atmosfere za izbijanje sukoba u bivšoj Jugoslaviji, i potonjoj ratnoj propagandi koju je sprovodio režim Slobodana Miloševića.

Na okruglom stolu, "Uloga medija i novinara u ratnim sukobima na području bivše SFRJ", koji je organizovalo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), konstatovano je da su mnogi novinari u Srbiji, ali i ostalim zemljama proisteklim iz bivše Jugoslavije, bili aktivni saučesnici u ratnoj propagandi, i kao takvi doprinosili rasplamsavanju sukoba.

Predstavnici pravosuđa na okruglom stolu nisu, međutim, mogli da kažu da li će ikada moralna osuda onih koji su u ratnoj propagandi učestvovali prerasti i u krivične postupke.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je danas da u ovome trenutku ne postoje pretpostavke za donošenje odluke o tome da li će biti pokrenut krivični postupak protiv nekih novinara za ratno huškanje tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Vukčević je, međutim, najavio da će to tužilaštvo uskoro objaviti izveštaj o medijskoj slici u Srbiji tokom poslednje decenije prošlog veka i onome što je to tužilaštvo otkrilo u pretkrivičnom postupku.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić objasnio je da mnogi mediji nisu odgovorili na zahtev tog tužilaštva da otvore svoje arhive za istražitelje, čime su, kako je ocenio, pokazali nehajni odnos prema državi i njenim institucijama. S druge strane, Vekarić je pohvalio pozitivan primer Tanjuga i "Politike", koji su, u tom smislu, pokazali maksimalnu predusretljivost.

Direktor i glavni urednik Tanjuga Branka Đukić ocenila je u diskusiji da je objektivno analiziranje tekstova ili emisija iz vremena ratova u bivšoj Jugoslaviji najbolji način da se izbegnu paušalne rasprave o odgovornosti novinara.

"Upravo u tom uverenju, Tanjug je prošle jeseni stavio na raspolaganje svoju dokumentaciju na uvid zainteresovanima, uključujući Tužilaštvo. I ne samo to - Tanjug se sam preispitao u tom smislu, budući da je to jedini pošten pristup, da vidimo šta smo mi radili, a ne da pravimo dosijee o drugima, a da se sa samima sobom nismo pre toga suočili", rekla je Đukić.
Prema njenim rečima, Tanjug je sredinom devedesetih doživeo profesionalni pad stavivši se u službu jedne političke opcije, jedne stranke i njenog lidera Slobodana Miloševića.

"Tanjug je poslužio, zloupotrebljen je pre svega u obračunu Miloševića sa političkim protivnicima u Srbiji, a ne toliko kao sredstvo njegove ratne propagande i mašinerije. Tanjug se s tim delom svoje prošlosti odavno suočio. I to se danas vidi", kazala je Đukić.

Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće je, objašnjavajući razloge organizovavnja okruglog stola, konstatovala da je su novinari jedina struka koja se odvažila na suštinsko preispitivanje sopstvenih pogrešaka u prošlosti.

NUNS, pri tom, kako je istakla, neće odustati ni od stalnog preispitivanja odgovornosti političkih struktura, koje su, uostalom, i zloupotrebljavale medije i novinare za ratnohuškačku propagandu.

Ona je podsetila da su u vrhu mnogih medijskih kuća bili fukcioneri tadašnjeg režima, i da je "veoma je teško poverovati da oni nisu znali šta rade".

Direktor beogradskog fonda za ljudska prava i profesor međunarodnog prava Vojin Dimitrijević ocenio je da se često pogrešno smatra da krivična odgovornost postoji samo ukoliko poziv na krivično delo, odnosno neki ratni zločin, rezultira samim zločinom.

"Ta uzročno-posledična veza ne mora da postoji. Sam čin pozivanja dovoljan je u većini međunarodnih zakonodavstava da bi krivično delo bilo izvršeno. Bitno je dakle da li je postojao poziv ali ne i da li je taj poziv poslušan", rekao je Dimitrijević.

U tom pravnom standardu, kako je rekao, treba tražiti i odgovornost novinara koji su učestvovali u ratnom huškanju.

Današnjem okruglom stolu prisustvovali su predstavnici brojnih medijskih kuća i nevladinih organizacija iz Srbije i inostranstva, a predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović otkazala je učešće.

(Kraj)
upr/ded

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi