Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS traži otvaranje javnog dijaloga
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

12. 04. 2017.

UNS traži otvaranje javnog dijaloga

Udruženje novinara Srbije (UNS) neće dati podršku političkim zahtevima „Protesta protiv diktature“ za smenu urednika Radio televizije Srbije i Radio televizije Vojvodine, iza kojih su juče stali Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV). UNS se protivi svakom političkom pritisku na urednike javnih servisa, ali apeluje na kolege da se pridržavaju profesionalnih i etičkih standarda u svom radu. Način izveštavanja o protestima je pitanje uređivačke slobode, ukoliko je u skladu sa standardima profesije.

UNS ohrabruje javne servise da obezbede okvir za javnu debatu o protestima i njihovim uzrocima i da građanima pruže što je moguće veći uvid u svu raznolikost gledišta koja vlada u srpskom društvu.

UNS predlaže da se pokrene široka rasprava o predizbornom izveštavanju, uključujući i izmene zakona kojima bi se propisala obaveza izvršne vlasti da četiri nedelje pre izbora ne organizuje događaje koje bi mogla da koristi u svrhu izborne kampanje (kao što su otvaranja fabrika, potpisivanje međudržavnih sporazuma, posete na visokom nivou i slično). Ovakva praksa dala je rezultate u Velikoj Britaniji, pored ostalog i time što je pružila egzaktan okvir za ocenjivanje rada javnog servisa.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi