Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Predsednik Opštine Lajkovac Andrija Živković da ne diskriminiše medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

15. 03. 2017.

UNS: Predsednik Opštine Lajkovac Andrija Živković da ne diskriminiše medije

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje što je predsednik Opštine Lajkovac Andrija Živković juče odbio da da izjavu novinarki lista Napred iz Valjeva Borki Marković koja je zajedno sa ostalim novinarima izveštavala o radu Opštinskog veća. Živković je, obraćajući se okupljenim novinarima, pitao ko je iz Napreda i naveo da za taj list neće dati izjavu. Kako je UNS-u rekla Marković predsednik Opštine je naveo kako je nezadovoljan radom Slobodana Ćirića, novinara ovog nedeljnika i predstavnika UNS-a u lajkovačkoj komisiji za ocenjivanje projekata iz oblasti javnog informisanja.

„Predsednik Opštine Lajkovac je nakon sednice Opštinskog veća pitao: 'Ko je ovde novinar Napreda?' Kada sam rekla da sam to ja, rekao mi je da neće da daje izjave za list Napred. Na pitanje u čemu je problem i zašto neće da daje izjavu samo našem listu Živković je rekao da je moj kolega Slobodan Ćirić napravio velike probleme u radu komisije za ocenjivanje projekata i da nam zbog toga on više neće davati izjave. Iako sam rekla da rad kolege Ćirića u komisiji nema veze sa njegovim poslom u Napredu, Živković nije odustao i nije mi dao izjavu“, rekla je Marković.

Slobodan Ćirić, potpredsednik UNS-a, kaže da je u komisiji za ocenjivanje projekata u opštini Lajkovac koja se sastala u ponedeljak, 13. marta, radio isključivo ono što smatra da je ispravno, u javnom interesu i poštujući Zakon o javnom informisanju i medijima.

„Moj posao u komisiji je bio da procenjujem kvalitet projekata. Nisam se slagao sa kolegama i svoje mišljenje sam izdvojio. S obzirom na to da su oni bili u većini, moj stav nije uticao na odluku komisije, bio sam preglasan. Da je predsednik Opštine smatrao da sam prekršio Zakon, mogao je da me pozove da svoju odluku obrazložim. Da sam ćutao i radio onako kako su oni zamislili, verovatno ne bi rekli da sam im pravio problem. Uostalom, moj posao u listu Napred i rad u komisiji kao predstavnik UNS-a nemaju nikakve veze. Predsednik opštine po Zakonu o javnom informisanju ne sme da diskriminiše medije“, rekao je Ćirić UNS-u.

Predsednik Opštine Lajkovac Andrija Živković danas je UNS-u negirao da je rekao da neće davati izjave za Napred.

„Nisam rekao da im neću davati izjave. Svaki novinar može da mi traži izjavu, pa i novinari Napreda. Borka Marković i danas ako želi može da dođe po izjavu. Nisam to rekao, niti sam rekao da je Slobodan Ćirić pravio probleme u komisiji. Mi sa Napredom imamo dobru saradnju, kod njih objavljujemo oglase, od svakog broja Opština kupi veliki broj primeraka. Da imamo nekorektnu saradnju to ne bismo radili“, rekao je Živković.

UNS poziva predsednika Opštine Lajkovac da ravnopravno tretira novinare i omogući im da nesmetano rade svoj posao u javnom interesu.  

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi