Naslovna  |  Saopštenja  |  Koalicija: Nezakoniti konkursi Vladičinog Hana, Majdanpeka i Ćuprije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

21. 02. 2017.

Koalicija: Nezakoniti konkursi Vladičinog Hana, Majdanpeka i Ćuprije

Koalicija reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja koju čine UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres neće predložiti svoje kandidate za članove konkursnih komisija u opštinama Vladičin Han, Majdanpek i Ćuprija poštujući zajednički stav da ne učestvuju u radu komisija lokalnih samouprava čiji javni pozivi nisu u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i podzakonskim aktom.

Opština Vladičin Han raspisala je 27. januara Javni poziv za učešće na konkursu za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2017. godini. Konkursom nisu opredeljeni najmanji i najveći iznos sredstava koja se odobravaju po projektu, kako je to propisano republičkim Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u javnom informisanju. Dva zvanična upozorenja (30.01. i 9.02.) Koalicije upućena predsedniku opštine Goranu Mladenoviću ignorisana su a konkurs Vladičinog hana nije dopunjen.

Opština Majdanpek u svom Javnom konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja radi ostvarivanja javnog interesa u 2017. godini, objavljenom 2. februara, takođe nije opredelila najveći i najmanji iznos po projektu. Ni konkurs Majdanpeka nije izmenjen posle dva upozorenja Koalicije (3.02. i 13.02.) predsedniku opštine Dejanu Vagneru. 

Opština Ćuprija je 3. februara raspisala Javni poziv za učešće na konkursu za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2017. godini. Ni ovim konkursom nije opredeljen najmanji i najveći iznos koji može biti dodeljen po jednom projektu, zbog čega je Koalicija uputila primedbe predsedniku opštine Ninoslavu Eriću. Međutim, uprkos obećanju, konkurs nije korigovan.

Kako ni nakon reagovanja Koalicije novinarskih i medijskih udruženja Vladičin Han, Majdanpek i Ćuprija nisu uskladili konkurse sa Zakonom, Koalicija je odlučila da ne učestvuje u radu komisije za ocenjivanje projekata koji će se sufinansirati iz budžeta tih opština.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja:

Udruženje novinara Srbije
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija
Poslovno udruženje asocijacije lokalnih i nezavisnih medija ‘’Lokal press’’

Beograd - Novi Sad – Kragujevac, 21. februar 2017.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi