Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: SO Aleksandrovac da omogući izveštavanje Gvozdenu Zdraviću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

10. 02. 2017.

UNS: SO Aleksandrovac da omogući izveštavanje Gvozdenu Zdraviću

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje što je Skupština opštine Aleksandrovac ponovo zabranila dopisniku “Blica” iz Aleksandrovca Gvozdenu Zdraviću da izveštava sa sednice lokalne Skupštine i traži da mu se omoguće nesmetan rad i izveštavanje.

„Predsednik SO Aleksandrovac Tomiša Savković zabranio mi je danas da u svojstvu dopisnika ’Blica’ i urednika Rasine pres pratim zasedanje opštinskog parlamenta, iako sam na opštinskoj pisarnici pre tri dana uredno podneo zahtev. Savković je dao obrazloženje kako navodno nisam stavio pečat Rasine pres i kompanije Ringier na zahtev, iako je bez ikakvog zahteva i pečata omogućio radnicima aleksandrovačkog Doma kulture, da prate sednicu. Već pune tri godine mi ne dozvoljavaju da pratim sednice“, napisao je UNS-u Zdravić.

Predsednik SO Aleksanrovac Tomiša Savković rekao je UNS-u da Zdravić nije uredno dostavio zahtev za akreditaciju.

„Zdravić nije dostavio kompletnu dokumentaciju, na zahtevu nije bilo pečata medija. Služba SO koja se bavi akreditacijama uredno radi svoj posao i nismo u mogućnosti da pravimo razliku između njega i drugih medija. Ne postoji nijedan drugi razlog što mu nije odobreno da prisustvuje“, rekao je Savković UNS-u. 

UNS ponovo poziva opštinske vlasti Aleksandrovca na poštovanje Zakona o javnom informisanju koji propisuje da niko ne sme da ograničava slobodu javnog informisanja.

UNS naglašava da su organi vlasti dužni da ravnopravno tretiraju sve novinare i da im omoguće da nesmetano rade svoj posao u javnom interesu i podseća da je dužnost novinara, propisana Kodeksom novinara Srbije, da od nosioca javnih funkcija kontinuirano traže odgovore na pitanja od interesa za javnost.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi