Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović da prestane sa vređanjem novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

28. 09. 2016.

UNS: Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović da prestane sa vređanjem novinara

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog ponovnog vređanja novinara od strane gradonačelnice Smedereva Jasne Avramović i traži od nje da sa tom praksom prestane. Kako je u jučerašnjem pismu javnosti navelo šestoro novinara - dopisnika beogradskih redakcija iz Smedereva, Jasna Avramović je na sednici Skupštine Grada 22. septembra „ponovo verbalno napala i omalovažila smederevske novinare republičkih redakcija i novinskih agencija“.

 

„Kroz opsežne, parodične interpretacije tekstova, usudila se da pređe i na teren ličnog, pa je dopisnice nazivala 'nesrećnim novinarkama koje sanjaju grozomorne snove', pominjući čak i njihovu psihu u pogrdnom smislu, što po njenom tumačenju dovodi do tema o kojima pišu. Dopisnike je nazvala 'ljudomrscima koji pišu isključivo ružno o svom gradu', iz čega je zaključivala da novinari ugrožavaju dolazak investitora, te zato od njih mora da krije značajne informacije. Uz sve to, Avramović je u više navrata, politički bojila rad dopisnika, nazivajući nas 'njihovim novinarima', uz optužbe kako radimo za opoziciju.“, naveli su dopisnici u pismu.

Jasna Avramović za UNS je rekla da „jako želi da sarađuje sa novinarima i da nema ništa protiv novinarske delatnosti“.

„Želim da novinari obaveštavaju realno, istinito, bez upliva politike, da kude što je loše, ali da prikažu i ono dobro. To je moja želja kao gradonačelnika. I znam da ćete mi reći da su sve informacije važne za javnost, ali je degutantno da se dva dana pre Smederevske jeseni od koje živi ceo grad u novinama, umesto promocije, nađe tekst 'Gužva u večnoj kući'. Ja imam pravo kao gradonačelnik da to komentarišem, jer mi je bitno da maniferstacija uspe, da svi gosti i moji smederevci budu zadovoljni. Moja vrata otvorena su svim medijima koji žele da komuniciraju sa mnom“, rekla je Avramović.

UNS podseća da je Jasna Avramović više puta kršila slobodu javnog informisanja. Nije omogućila dopisnicima da dobiju odgovore na pitanja od interesa za javnost, zbog čega joj je UNS nekoliko puta skretao pažnju. Takođe, UNS je ukazivao na nedopustivu praksu da gradonačelnica na konferencije za novinare ili sednice Skupštine grada poziva samo novinare po svom nahođenju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi