Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Lokalne samouprave da raspišu konkurse za projektno sufinansiranje medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

18. 08. 2016.

UNS: Lokalne samouprave da raspišu konkurse za projektno sufinansiranje medija

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva lokalne samouprave koje to do sada nisu uradile da raspišu konkurse za sufinansiranje medijskih projekata i, kako to Zakon o javnom informisanju i medijima predviđa, sprovedu fer raspodelu sredstava. UNS ističe da veliki broj lokalnih samopurava to do sada nije uradio. Neke od opština i gradova, kao što su Kragujevac i Smederevska Palanka konkurse za projektno sufinanisiranje medija ne raspisuju već dve godine.

 

UNS poziva lokalne samoprave da za medije ne izdvajaju simbolične iznose i da budžetima za iduću godinu predvide najmanje 2 odsto za projektno sufinansiranje lokalnih medija. Izdvajanje za lokalne medije u gradovima većim od 300.000 stanovnika trebalo bi da iznosi od 0.5 do 1 odsto budžeta.

Usvajanjem i poštovanjem ove preporuke lokalne vlasti pokazale bi doslednost u spovođenju osnovnih ciljeva propisanih setom medijskih zakona o podsticanju medijskog pluralizma i slobode izražavanja.

UNS ističe da je na raspolaganju svim lokalnim samoupravama kojima je neophodna stručna pomoć pri raspisivanju konkursa i sprovođenju konkursa, kao u tumačenju zakona i podzakonskih akata.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi