Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Tasovac se zakasnelo umešao u svoj posao
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

28. 07. 2016.

UNS: Tasovac se zakasnelo umešao u svoj posao

Udruženje novinara Srbije (UNS) upozorava da je svađa ministra Ivana Tasovca sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije (NUNS) i Nezavisnim društvom novinara Vojvodine (NDNV) samo vrh ledenog brega kad je reč o drastičnim nepravilnostima u trošenju budžetskog novca za medije. Ministar je sa zakašnjenjem otkrio da mala novinarska udruženja „sa dobro razrađenim sistemom međusobnog nagrađivanja“ imaju nesrazmerno veliki uticaj u komisijama za sufinansiranje medijskog sadržaja, ali zaboravlja da je te komisije formiralo ministarstvo na čijem je čelu.

Ako većinu u tim komisijama imaju „političko-finansijske interesne grupe“, kako ih ministar naziva, onda je vreme da preuzme odgovornost za to što je na taj način formirao komisije, a ne da pere ruke od odluka koje je donelo njegovo ministarstvo.  

Kao najveće i najstarije novinarsko udruženje u Srbiji, UNS od početka upozorava da novinarske organizacije moraju da budu proporcionalno zastupljene u komisijama za raspodelu pomoći medijima. Umesto toga, Ministarstvo kulture i informisanja formiralo je spornu komisiju u kojoj UNS nije imao niti jednog predstavnika. Većinski paket odlučivanja na taj je način pripao udruženjima koja, čak i kada se udruže, imaju nekoliko puta manje članova od UNS-a.

UNS kategorički odbija pokušaj Ivana Tasovca da odgovornost za promašaje u primeni Zakona o javnom informisanju prebaci na novinare i medije u Srbiji.

UNS podržava lokalne medije koji protestuju zbog brojnih nepravilnosti u dodeli sredstava i podseća da nije dalo podršku setu medijskih zakona upravo zato što njima nije propisana odgovornost za lokalne vlasti u slučaju da ne raspišu medijske konkurse, ali ni utvrđen minimum sredstava koji su lokalne samouprave dužne da izdvoje za ove namene.

 

Komentari (4)

ostavi komentar
pet

29.07.

2016.

Jovanka [neregistrovani] u 23:56

UNS-ovi zakoni

Medijski zakoni su 2014. godine doneti uz podršku Medijske koalicije, čiji je UNS predvodnik.
Sramno je da se sada distancirate od zakona koje ste maltene sami pisali.
UNS JE NAJVEĆI KRIVAC ZA OVAKVO STANJE I TREBA DA NAJZAD PREUZME OGOVORNOST!

Odgovori
pet

29.07.

2016.

Komšija [neregistrovani] u 12:20

Licemerje

Ubedljivo najveći broj članova konkurasnih komisija od početka projektnos sufinansiranja davao je UNS, to je lako dokazati. Pitajte Brajovića i Jeremića da li je to tačno. To što u jednoj komisiji Ministarstva nije bilo predstavnika UNS-a nije razlog za ovakvo nekorektno i slavobodobitno saopštenje.

Odgovori
pet

29.07.

2016.

Dejo [neregistrovani] u 10:21

Serdari i vojvode

A gde je Sasa Mirkovic, mozda on ima nesto da kaze? Ili je i on zauzet pisanjem projekata kao Vukasin Obradovic?

Odgovori
čet

28.07.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 20:49

Ministar

Ko sa djavolom tikve sadi o glavu mu se lupaju, kaže narod. Tako prolazi sad i ministar. Postoji jedno logično pitanje - da li je moguće da nije znao kakve će biti posledice ovakvih medijskih zakona. Ako nije, onda je to nedopustivo. Trebalo je da sasluša i druge koji su bili protiv. Ako je to bio pritisak, utoliko gore. A ako se nije mešao u svoj posao, već su ga drugi odradjivali, onda je to još gore.Zbog toga se sad tikve o glavu lupaju. Menjajte ove zakone.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi