Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS osuđuje pretnje novinarima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

12. 01. 2010.

UNS osuđuje pretnje novinarima


Udruženje novinara Srbije (UNS) zahteva od čelnika lokalne samouprave u Aleksandrovcu da hitno prestanu da upućuju pretnje novinarima televizije Diskos u tom gradu. UNS smatra da je skandalozno ponašanje zamenika predsednika opštine Aleksandrovac Momčila Mitrovića, koji je u saopštenju za javnost naveo da je "vaša televizija prerano kukuriknula, a zna se kuda to vodi".

Mitrović je pretnju izrekao nezadovoljan objavljivanjem informacije da je protiv njega i još troje opštinskih čelnika pokrenut postupak pred Odborom za sprečavanje sukoba interesa.

Pokretanje postupka pred navedenim odborom protiv funkcionera vlasti ne može i ne sme biti tajna, a mediji su dužni da u skladu sa profesionalnim kodeksom obaveštavaju građane o takvim događajima.

UNS podseća lokalne funkcionere da su i prema presudama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, dužni da "imaju veći prag tolerancije i da trpe više kritike nego obični građani". Naravno, u skladu sa zakonom, imaju pravo da pokrenu postupak pred sudom ukoliko smatraju da su oštećeni, ali ni na koji način ne smeju pretiti novinarima.

UNS očekuje od vlasti u Srbiji, da kao što su za novinare propisali visoke kazne ako se ogreše o zakon, iste kazne predvide i za nosioce javnih funkcija i političare koji ne poštuju donete zakone. Funkcioneri aleksandrovačke opštine već su fizički napadali osoblje ove kuće i protivzakonito im onemogućili snimanje sednice Skupštine oštine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi