Naslovna  |  Saopštenja  |  Uprava UNS-a: Ljiljana Smajlović postupila u skladu sa Zakonom, Kodeksom i funkcijom predsednice UNS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

14. 07. 2016.

Izvor: Uprava Udruženja novinara Srbije (UNS)

Uprava UNS-a: Ljiljana Smajlović postupila u skladu sa Zakonom, Kodeksom i funkcijom predsednice UNS-a

Uprava Udruženja novinara Srbije (UNS) protestuje zbog otkaza glavnoj i odgovornoj urednici „Politike“ Ljiljani Smajlović i smatra ga odmazdom zbog njenog zalaganja za zaštitu samostalnosti redakcije.

 Ljiljana Smajlović je postupala u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Kodeksom novinara Srbije, na šta je posebno obavezuje i funkcija predsednice UNS-a.

Umesto da sazovu Skupštinu kompanije Politika NM, koja jedina može da razreši glavnu urednicu koju je pre tri godine imenovala, direktorke PNM Mira Glišić Simić i Nina Samardžić nezakonito su postupile dostavljajući Ljiljani Smajlović otkaz na kućnu adresu, i to bez obrazloženja i bez pouke o pravnom leku. Po važećim propisima, direktorke nisu ovlašćene da rade posao Skupštine koja smenjuje, razrešava i imenuje glavnog i odgovornog urednika.

Uprava UNS-a podržava stav Ljiljane Smajlović da menadžment ne sme da sprečava glavnog urednika u samostalnom rukovođenju redakcijom i ističe da se to posebno odnosi na vlasnike uglednih i uticajnih medija kao što je „Politika“, čiji je jedan od suvlasnika i država.

Uprava UNS-a snažno podržava zahtev redakcije Politike da se povodom ostavke koju je Ljiljana Smajlović podnela 4. jula sazove Skupština PNM koja se nije sastala duže od godinu dana, čime se postavlja i pitanje zakonitosti rada menadžmenta. Poslovanje Politike, kao važne srpske nacionalne ustanove, moralo bi da bude transparentno i zakonski besprekorno, tim pre što u Skupštini kompanije sede i predstavnici države.

 

Komentari (4)

ostavi komentar
ned

07.08.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 16:33

Bubamara

Da ne bude samo kao s Urednistvom Politike. Dali Smajlovicki podrsku u ostavci, a cvrsto se uhvatili za fotelje kad je otisla. Cak i prvi saradnik u Politici Bacevic, prvi clan Uprave UNS-a. Mada ima i neke logike. Podrzali su je da ode.

Odgovori
pet

15.07.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 17:37

ha ha ha

Ljilja kao predsednik uns-a daje izjavu o samoj sebi. Jle ovo neki vic? Nemojte nas zasmejavati.

Odgovori
pet

15.07.

2016.

Комнен Коља Сератлић [neregistrovani] u 17:28

Управитељи

Ви господо управитељи доводите УНС у врло тежак положај, срозавате углед Удружења. Да Љ. Смајловић није поднела оставку, а да су директорке поступиле како су поступиле, онда би овакво ваше реаговање "пило воду". Независно од тога шта је "натјерало" Љ. Смајловић (очито је да није изнијела праву истину због чега је поднијела оставку) да поднесе оставку, сматра се да је то њен лични избор, поготово што нас је увјерила у слиједеће: „Желим да знате да нико споља није утицао на моју одлуку“. Додала је: „ Надам се да ће главни уредник који добије подршку власника и менаџмента у томе имати више среће“. Дакле, нико неће да изврши анализу садржаја (текста) оставке, што сам ја донекле урадио у првом обраћању у Билтену након саопштења о оставци. Господђу Смајловић је именовала Скупштина Политике за коју каже и то у загради: „нисам сигурна да ли тај орган функционише, ни ко му је на челу“. Како је именова ако не функционише. А сада се тражи сазивање Скупштине, које Скупштине (ово сматрам да је ван памети). Такође: „Никоме изван редакције нисам дозволила да се меша у уређивачку политику листа, али ћу прва признати да стварне уређивачке слободе нема тамо где је редакција развлашћена а менаџмент делује без контроле“. Ово је, господо, нонсенс . Ово је смао доказ да госпођа не умије да закључује узрочно-последично.
Читајте текст Оставке:
„Подносим оставку на положај главне и одговорне. уреднице листа Политика. Молим директорке да о мојој оставци обавесте власнике листа, као и Скупштину Политике која ме је именовала (нисам сигурна да ли тај орган функционише, ни ко му је на челу). Моја оставка је протест против менаџмента који спречава главну уредницу у самосталном руковођењу редакцијом. Претпостављам да дирекција не би заузела непријатељски курс према листу и главној уредници, да у томе нема подршку власника. Никоме изван редакције нисам дозволила да се меша у уређивачку политику листа, али ћу прва признати да стварне уређивачке слободе нема тамо где је редакција развлашћена а менаџмент делује без контроле.Жао ми је што нисам могла више да учиним да се поправи положај редакције. Надам се да ће главни уредник који добије подршку власника и менаџмента у томе имати више среће. Редакцији се захваљујем на заиста изванредној сарадњи. Верујем да смо у последње три године заједно успели да подигнемо квалитет овог изузетног листа. Желим да знате да нико споља није утицао на моју одлуку. Као председница Удружења новинара Србије залажем се за права новинара у Србији, и достојанство наше професије морам доследно да браним и у Политици.Била ми је огромна част да два пута уређујем Политику", наводи се у писму које је Љиљана Смајловић упутила редакцији и менаџменту.
Важна напоменба: Три пута сам вам слао један мој осврт. Нећете да га објавите. Кога ви штитите од моје маленкости. Био нсам члан УНС-а до поседње Годишње скупштине. Имате моје пуно име и презиме и све податке. Нека ме туже они о којима пишем у том осврту.

Odgovori
pet

15.07.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 16:18

УПРАВА

Председник УНС-а је по функцији члан и председник Управе. То знамо ко је. А ко беше први на списку чланова Управе? Да није случајно заменик госпође Смајловић у Политици? Јел то они сами о себи?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi