Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS i DNKiM: I Vlada Kosova krši Zakon o upotrebi jezika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

08. 07. 2016.

UNS i DNKiM: I Vlada Kosova krši Zakon o upotrebi jezika

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) protestuje što Vlada Kosova, koja je pozvala medije na ceremoniju potpisivanja Memoranduma o razumevanju u Narodnoj biblioteci u Prištini između MONT-a i Ambasade SAD-a o razvoju programa „Fullbright“, nije obezbedila prevod za novinare koji događaj prate na srpskom jeziku.

Novinari srpskih redakcija su na događaju javno zatražili da im se obezbedi prevod,  ali je nakon nekoliko sekundi tišine ceremonija nastavljena bez obrazloženja zašto  nema prevoda za srpske novinare. Događaju su osim premijera Kosova Ise Mustafe prisustvovali i ostali najviši zvaničnici Vlade Kosova među kojima su bili zamenik premijera, ministar obrazovanja, predsednik Skupštine Kosova kao i američki ambasador na Kosovu Greg Delavi.

UNS i DNKiM ističu da je ovo još jedno u nizu kršenje prava srpske zajednice na upotrebu jezika i od Vlade Kosova traže obrazloženje za izostanak prevoda na srpski jezik, kao i javno izvinjenje novinarima srpskih redakcija koji su događaju prisustvovali.

Predstavnici UNS-a na Kosovu su nakon konferencije uputili žalbu Povereniku za jezike Vlade Kosova Slaviši Mladenoviću.

UNS i DNKiM smatraju da se ovakvom praksom ne krši samo Zakon o upotrebi jezika, već se i ugrožava pravo na informisanje, koje je zagarantovano brojnim međunarodnim konvencijama.

Podsetimo, UNS i DNKiM su u više navrata protestovali protiv kršenja Zakona o upotrebi jezika na Kosovu od strane kosovskih i međunarodnih institucija i nastaviće da prate i suprostavljaju se kršenju zakonske i ustavne obaveze o ravnopravnoj upotrebi službenih jezika na Kosovu.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi