Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: „Informer“ tekstom „Najmračnije ženske tajne“ prekršio Kodeks novinara Srbije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

04. 07. 2016.

UNS: „Informer“ tekstom „Najmračnije ženske tajne“ prekršio Kodeks novinara Srbije

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog pisanja dnevnog lista „Informer“ koji je u tekstu „Najmračnije ženske tajne“ prekršio Kodeks novinara Srbije diskriminišući žene i šireći mizoginiju.

U tekstu vikend dodaka ovog lista “Ljubav i zdravlje”, novinar Informera, između ostalog, ističe da “žene ne mogu sebi da priušte da se fokusiraju na jednu određenu intelektualnu disciplinu”, te da ako žena muškarca fascinira “znanjem na različite teme” to znači da ih je “pokupila od drugih muškaraca”. Takođe, u tekstu se navodi da “žene ne vole da rade”, pa se tako “ne cimaju oko karijere, već se fokusiraju na izbor pravog partnera i budućeg životnog provajdera”, kao i da je “uloga žene kao majke, da vodi računa o muškarcu”, da je “ženin jedini cilj da istrenira muškarca da se prema njoj odnosi na način koji ona smatra ispravnim” i da je „današnjim ženama mozak ispran feminističkim pričama“…

UNS upozorava da se ovim tekstom diskriminišu, ponižavaju i omalovažavaju žene.

UNS ističe da novinari moraju biti svesni opasnosti od diskriminacije koju mogu da šire mediji i dodaje da su diskriminacija i nasilje nad ženama jedan od važnijih problema  u Srbiji, te da zbog toga mediji moraju biti naročito oprezni. 

UNS podseća da je Kodeksom novinara Srbije propisano da novinar mora izveštavati sa dužnom profesionalnom pažnjom i mora izbeći diskriminaciju zasnovanu, između ostalog, na rasi, polu, starosti seksualnom opredeljenju, jeziku, veru, političkom i drugom mišljenju, nacionalnom i društvenom poreklu.

Komentari (2)

ostavi komentar
čet

07.07.

2016.

MILAN [neregistrovani] u 12:31

Re: Bojkot

Jedini način da se stane u kraj ovakvom pisanju je ne kupovati Informer . Nego narod Srbije je još uvek željan senzacija pa brže bolje potrči da kupi ovo smeće od novina . ja ga već odavno bojkotujem .

Odgovori
uto

05.07.

2016.

Sanja Raković [neregistrovani] u 14:01

iii..

i šta dalje?

hoće li biti nekih posledica? suspenzija štampanog izdanja na neki period? bilo šta? ili ste samo rekli da to nije lepo, čisto eto jer nije..

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi