Naslovna  |  Saopštenja  |  Konkretnija pomoć medijima u 2010. godini
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

30. 12. 2009.

Konkretnija pomoć medijima u 2010. godini


Udruženje novinara Srbije (UNS) i Lokal pres od države u 2010. godini očekuju da konačno načini konkretne korake, kada je pomoć medijima u pitanju.

UNS i Lokal pres pozivaju državu da lokalnim i regionalnim štampanim medijima privremeno, na period od najmanje godinu dana, snizi stopu poreza na dodatu vrednost sa 18 na 8 posto pri fakturisanju reklamnih i oglasnih usluga.

Istovremeno, UNS i Lokal pres od države očekuju pomoć da se legalni lokalni i regionalni emiteri izbore za sniženje procenta, koji izdvajaju od svog bruto prometa za naknade SOKOJ-u i OFPS-u. Za osnovicu u ovom slučaju treba uzeti procenat od ostvarenog prihoda, a ne minimalno određen mesečni iznos.

UNS i Lokal pres smatraju da je u 2009. godini država bila angažovanija na obezbeđenju zakonske podrške za sprovođenje restriktivne i ograničavajuće politike prema medijima i novinarima, nego što im je pružala pomoć.

Godina 2010. je prilika da država uvaži činjenicu da ekonomska kriza pogađa lakše i češće medije, nego druga privredna društva, kao i da novinari imaju u proseku znatno niže plate, nego zaposleni u državnim službama i javnim preduzećima.

UNS i Lokal pres smatraju da je ponuđeni paket mera za pomoć medijima u 2010. godini samo prvi korak, koji bi država Srbija svakako trebalo da načini i to što pre.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi