Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS i UNS na Kosovu: Poništiti odluku o izboru direktora RTK2
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

25. 05. 2016.

UNS i UNS na Kosovu: Poništiti odluku o izboru direktora RTK2

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Udruženje novinara Srbije na Kosovu zahtevaju od Borda RTK da poništi odluku o izboru direktora RTK 2 (kanala na srpskom jeziku) jer izabrani kandidat ne ispunjava uslove predviđene Zakonom o RTK.

 UNS i UNS na Kosovu ističu da je, iako su blagovremeno ukazivali članovima Borda i predsedniku Komisije za medije u Skupštini Kosova Zenunu Pajazitiju na nepravilnosti u procesu izbora direktora RTK 2, Bord RTK svesno prekršio Zakon o RTK i na funkciju direktora RTK 2 izabrao kandidata koji  ne ispunjava zakonske uslove za tu poziciju.

UNS i UNS na Kosovu podsećaju da je Nikola Krstić izabran za direktora RTK 2 uprkos članu 31. stav 1. tačka 1.2. Zakona o radio televiziji Kosova prema kojem „nijedno lice ne može biti imenovano za člana visokog menadžmenta uključujući i generalnog direktora, zamenika generalnog direktora, direktore radija i televizijski kanala i glavne urednike ako je bio  poslanik, ministar, visoki službenik centralne i lokalne vlasti u poslednje tri godine“.

Nikola Krstić, kojeg je Bord RTK juče izabrao na funkciju direktora RTK 2, bio je zamenik predsednika opštine Štrpce do 2015. godine.

Takođe, prema članu 35. Zakona o RTK, stav 1.2 i podstav 1.2.1 Radna grupa koja bira kandidata za direktora RTK 2 treba da ima  sedam članova od kojih „svi moraju biti politički nezavisni i predstavnici civilnog društva ili eksperti u medijima“, što nije ispunjeno.

UNS i UNS na Kosovu ističu da većina članova Radne grupe ne ispunjavaju Zakonom predviđene uslove i od menadžmenta RTK traže da budu objavljene njihove biografije. Tako je npr. Mladen Stanković član Radne grupe iako je u kabinetu ministra za zajednice i povratak vlade Kosova savetnik ministra.

UNS je došao do dokumenta, odgovora pravne službe RTK koji je upućen Bordu RTK iz kojeg se vidi da se pravna služba uopšte nije bavila članovima Zakona o RTK na koje je proteklih dana ukazivao UNS. Pravna služba RTK je ignorisala tumačenje članova 31. stav 1. tačka 1.2 i člana 35. stav 1 i podstav 1.2.1 na koje je ukazivao UNS i jedan od kandidata za direktora RTK2 Darko Dimitrijević.

UNS i UNS na Kosovu nemaju nameru da favorizuju bilo kog kandidata već žele da ukažu i spreče kršenje zakona koji se odnose na javni servis Kosova RTK.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi