Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Nedopustivo privođenje novinara Dragana Damjanovića, Euleks da hitno sprovede istragu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

21. 05. 2016.

UNS: Nedopustivo privođenje novinara Dragana Damjanovića, Euleks da hitno sprovede istragu

Udruženje novinara Srbije (UNS) najoštrije protestuje zbog sinoćnjeg privođenja novinara Večernjih novosti u penziji Dragana Damjanovića na integrisanom prelazu Jarinje i traži od Euleksa da povede istragu i o rezultatima obavesti javnost. Kako je UNS-u rekao Dragan Damjanović, juče je sa sinom i ćerkom oko 20 sati stigao na prelaz Jarinje gde mu je kosovska policija zatražila dokumenta.

„Nakon nekoliko trenutaka došla je policajka i rekla da parkiramo auto sa strane jer vozilo nije naše. Na moju konstataciju da je vozilo moje, rekla mi je da uđem u kućicu gde su bila dva policajca koja su proveravala nešto na komjuteru. Pitao sam ih o čemu se radi i rekli su mi da ne znaju, da postoji neka poternica za mnom, ali da ne znaju zbog čega i da moram da sačekam da dođu istražni policajci iz Prištine“, rekao je Damjanović UNS-u.

On je dodao da su oko 22.30 došla dva policajca iz Lipljana koja su mu saopštila da moraju da ga vode u pritvor u ovo mesto.

„Stavili su mi ruke na leđa i vezali lisice. Onda su me smestili u njihov službeni auto i povezli u Lipljan. Na pola puta im je javljeno da ipak idemo u Prištinu. Tamo smo stigli oko 23.30 gde su nas čekala druga dva policajca“, priča Damjanović. 

„Policajac iz Euleksa me je pitao da li je protiv mene vođen postupak i da li sam nekada učestvovao u ratnim formacijama, na šta sam im odgovorio da nikada nisam učestvovao u ratu i da protiv mene nikada nije vođen postupak. Drugi policajac me je prepoznao i rekao da me se seća iz Lipljana i da sam tokom rata bio u civilu. Onda su mi skinuli lisice. Policajac iz Euleksa mi je rekao da ne zna o čemu se radi i zašto sam priveden, ali da postoji poternica za mnom. Ponovio je da ne zna zbog čega“, rekao je Damjanović.

Damjanović je za UNS istakao da je i dalje u šoku i da se ne oseća bezbedno jer ne zna da li će ga ponovo privesti kada naredni put bude pokušao da uđe na Kosovo i Metohiju.

„Moj sin je juče bio na infuziji, primio je injekcije, potresao se“, kaže Damjanović i ističe da „veruje da je pušten zbog reakcije Kancelarije za Kosovo i Metohiju koja je, nakon što ih je njegov sin obavestio o događajima, sve vreme bila na vezi sa Prištinom“.

„Verujem da sam zbog njihove reakcije pušten sinoć, inače bi me zadržali 48 sati“, rekao je Damjanović.

UNS ističe da je neprihvatljivo privođenje novinara bez ikakvih dokaza i traži od Euleksa da što pre istraži i saopšti zbog čega je novinar Dragan Damjanović priveden.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

07.06.

2016.

Јосиф Панчић [neregistrovani] u 20:14

Дамјановић је и академик

Аман, зашто је Драган Дамјановић приведен? Зашто медији о томе ћуте? Иначе, Дамјановић је новинар у пензији, а већ неколико година је генерални секретар СКИН- Српске краљевске академије истраживача и научника, иначе има звање академика.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi