Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Nedopustivo ponašanje prema novinaru Blica i fotoreporteru Bete u Visokoj poslovnoj školi u Novom Sadu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

27. 04. 2016.

UNS: Nedopustivo ponašanje prema novinaru Blica i fotoreporteru Bete u Visokoj poslovnoj školi u Novom Sadu

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog ometanja novinara „Blica“ Miloša Stanića i fotoreportera „Bete“ Dragana Gojića u obavljanju profesionalnog zadataka u Visokoj poslovnoj školi u Novom Sadu.

 

Kako je za UNS naveo novinar „Blica“ Miloš Stančić u Visoku poslovnu školu u Novom Sadu je otišao da izveštava o primporedaji dužnosti direktorke Dragice Tomić novom direktoru Patriku Dridu.

„Ostavio sam legitimaciju i na porirnici su zabeležili da sam novinar koji je došao da izveštava. Bile su tri novinarske ekipe. Žene koje rade u Visokoj poslovnoj školi su nas prvo verbalno napale i pitale “za koga radimo i ko nas plaća“, zatim je jedna od njih izgurala kolegu fotoreportera Bete iz kancelarije direktorke. U holu je nastavljen napad. Žena je počela da nam pokazuje svoju odeću i tašne, a zatim nam je rekla „Najebaćete vi jer ne znate s kim imate posla“. U međuvremenu sam pozvao policiju i ona je izašla na lice mesta “, kaže za UNS novinar Miloš Stanić.

U pisanoj izjavi za UNS direktorka škole Dragica Tomić negirala je  Stanićevu izjavu o pretnjama i uvredama, tvrdeći da su novinari bez legitimisanja i neovlašćeno ušli u školu.

UNS ističe da svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara i da se zbog toga može obratiti nadležnim regulatornim i samoregulatornim telima, kao i sudskim organima, a da novinarima mora  omogućiti da profesionalno obave svoj zadatak.

Komentari (2)

ostavi komentar
ned

01.05.

2016.

Bivši član, od 1984. [neregistrovani] u 22:27

A, doslednost...

Zar napad na novinarku TV Pink Gordanu Uzelac na mitingu opozicije - DVeri/DSS-DS-DJB-SDS-LDP... - ne zaslužuje istovetnu reakciju? Ne morate voleti TV Pink, o doslednosti je reč...

Odgovori
sub

30.04.

2016.

Svedok događaja [neregistrovani] u 19:10

Sve ima i drugu stranu

Mada, načelno, ne opavdavaju ponašanje prema novinarima, sledeće okolnosti, u konkretnom slučaju, celoj priči, ipak, daju malo drugačiju boju:

Pokrajinska vlada je nezakonito smenila direktorku VPŠSS - ona na izbor ili smenu, i po Zakonu o visokom obrazovanju i po internim dokumentima te škole, može da utiče samo preko svoja tri predstavnika u školskom Savetu koji je za to jedini vlastan, koji ima 17 članova i čija većina je Tomićevu, pre otprilike tri sedmice, po drugi put izabrala na tu funkciju.

Mada znaju da je tako, Blic, Beta i RTV to uporno prećutkuju, učestvujući već mesecima u političko-medijskoj kampanji da Tomićeva koja je, inače, direktor od 2013. godine, makar i nezakonito, bude smenjena.

Otuda su, valjda, samo novinari te tri redakcije i pozvani da izveštavaju o pokušaju da Patrik Drid preuzme direktorsku fotelju - druge redakcije nisu o tome obaveštena, odnosno obaveštene su tek kad je performans, sa odabranim akterima, već bio u toku, a njegov glavni čin u direktorkinom kabinetu bio završen.

Kao što rekoh, odbrana novinara od strane UNS je, načelno, u redu, da li i u konkretnom slučaju, procenite sami...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi