Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Hitno preispitati odluku o ekstradiciji Zorana Božinovskog
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

21. 04. 2016.

UNS: Hitno preispitati odluku o ekstradiciji Zorana Božinovskog

Udruženje novinara Srbije (UNS) zabrinuto je zbog hitnog izručenja makedonskog novinara Zorana Božinovskog toj zemlji i apeluje na nadležne državne organe Republike Srbije da hitno preispitaju ovu odluku i spreče ekstradiciju novinara Božinovskog. Kako je UNS-u rekao njegov advokat Goran Petronijević, policija je jutros u 10 sati privela Božinovskog u sud odakle je direktno upućen ka Preševu gde bi trebalo da bude predat makedonskim vlastima.

Božinovski je juče sa svojim advokatom bio na razgovoru u policiji, gde je, po odluci Upravnog suda, trebalo da dostavi dodatnu dokumentaciju na osnovu koje bi bila poništena prethodna odluka MUP-a o odbijanju njegovog zahteva za azil.

„Moja procena je da je suočeno sa realnošću da mu pripada azil i da ispunjava sve uslove za dobijanje azila, Ministartvo pravde pribeglo hitnom postupku izručenja. Mi smo zabrinuti za njegov život i bezbednost“, rekao je Petronijević i dodao da „iz dokaza koje poseduju proizilazi opravdana bojazan da je Božinovskom u Makedoniji život ugrožen“.  

On je dodao i da njemu nije uručeno rešenje o ekstradiciji koje treba da potpiše ministar pravde Nikola Selaković.

„Bez obzira na sudsku odluku, Ministarstvo može odlučiti da se ekstradicija ne izvrši, zbog toga što je u pitanju političko delo. Odluka o ekstradiciji u ovakvom političkom trenutku u Makedoniji i posle tolikog čekanja, je vrlo diskutabilna“, kaže Petronijević za UNS.

UNS upozorava da ekstradicija Božinovskog u vreme veoma burnih i nejasnih političko-bezbednosnih prilika u Makedoniji ozbiljno ugrožava njegovu sigurnost.

Zoran Božinovski uhapšen je 7. novembra 2013. godine u Novom Sadu po Interpolovoj poternici, a prema optužbi za zločinačko udruživanje, špijunažu i ucenu iz Krivičnog zakonika Makedonije. Jedno vreme proveo je u ekstradicionom pritvoru, nakon čega je pušten na slobodu gde je čekao odluku o azilu. Urednik je sajta „Bure vesnik“ na kom je istraživao i objavljivao brojne tekstove o korupciji i kriminalu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi