Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS osuđuje seksizam Informera u napadu na Oliveru Kovačević
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

13. 02. 2016.

UNS osuđuje seksizam Informera u napadu na Oliveru Kovačević

Udruženje novinara Srbije (UNS) smatra nedopustivim najnoviji napad Informera na urednicu RTS-a Oliveru Kovačević. Današnje izdanje ovog tabloida omalovažava njen rad uvredljivom tvrdnjom da njena emisija Da Možda Ne nije rezultat njenog rada i profesionalizma, već proizvod političkih ambicija njenog navodnog partnera.

 

UNS upozorava da je svođenje rada ugledne profesionalne novinarke na detalj iz njenog ličnog života novi primer seksizma i poseban vid diskriminacije.

Pristup Informera svodi ženu na izbor partnera i time negira i samu mogućnost profesionalnog identiteta pripadnica ženskog roda. Takav reakcionarni napad na prava žena u Srbiji zaslužuje oštru javnu osudu. 

UNS poziva i poverenicu za ravnopravnost Brankicu Janković da se ovim povodom oglasi i da jasno kaže da li stvarne ili izmišljene emocije prema nekom muškarcu mogu same po sebi predstavljati osnov sukoba interesa za jednu ženu.

Komentari (6)

ostavi komentar
čet

18.02.

2016.

bogdananonymous [neregistrovani] u 00:41

sarm u novinarstvu

sarm u novinarstvu veoma je bitan pri stvaranju kontakta i poznanstva koji svaki novinar treba da ima sve sto napise imace na 1000 prijatelja a isto toliko i neprijatelja taj dar trebalo bi da ima svaki novinar treba verovati u svoje kvalitete i ici dalje kroz ankete ljudi kako reaguju na to sta ko napise osluskivati drustvo narod za koje svaki novinar radi pozdrav

Odgovori
pon

15.02.

2016.

Prečanin [neregistrovani] u 22:39

Re:

To što se novinar nije predstavio, ne znači da nije novinar. Štaviše, manje je novinar D. Gruhonjić koji, već godinama, kao predsednik NDNV najpre piše politička saoštenja , a potom, kako dopisnik Agencije Beta, prenosi ta ista saopštenja?! Ali, to Vama, očigledno, nije važno, bitno je što Vašem uhu godi ton tih saopštenja, iz čege, opet, proiziliazi uverenje da Gruhonjiću sve dozvoljeno. Jeste, ako je to politički propagandizam, nije ako govorimo o novinarstvu, a o tome je, koliko sam shvatio, ovde reč.
I kad već kolegi držite lekcije iz znanja jezika, gledajte da u svojim "komentarima" ne koristite trapave sintagme poput "nepredstavljeni novinar", ali i da ga, samo zato što Vam se njegov stav ne dopada, ne vređate pričama o "sendvičima" i "botovima". Ne bih rekao da ste ih Vi manje zaslužili od njega.

Odgovori
sub

13.02.

2016.

Prečanin [neregistrovani] u 19:41

(Ne)profesionalno

Način na koji pomenuta gospodja radi svoj posao nije profesionalan - veoma je pristrasna i potpuno je svejedno da li je tako sa razloga koje navodi Informer ili iz ličnih ubedjenja. UNS, sudeći po ovom saopštenju, ne misli tako i njen rad smatra profesionalnim. To je legitiman stav, ali je onda pošteno to izričito i kaže, a ne sakriva iza navodnog seksizma. To je potpuno besmisleno i - licemerno...

Odgovori
sub

13.02.

2016.

ZoranNSanonymous [neregistrovani] u 17:51

Re: kakve veze

Kakve vez e ima Gluhonjić sa napadom Inferomera, osim da se razvodni diskusija.

Odgovori
sub

13.02.

2016.

Seadm [neregistrovani] u 12:09

Re: ređim

Lepo što je neregistrovani i nepredstavljeni novinar bez imalo znanja gramatike našao da kaže čuveno "ALI" i onda da oplete po protivnicima režima Aleksandra Vučića. U temi koja nema nikakve veze sa člankom.
Lep ti sendvič, "novinaru" ?

Odgovori
sub

13.02.

2016.

novinar [neregistrovani] u 10:50

arsini

Poštovane kolege, na mestu je vaša kritika protiv Informera , ali ne vidim da ste osudili i sremanu zjavu predesdnika NUNV Dinka Gruhonjiča upučenog RTV Pinku . I ja sam deo ovog udruđenja, i zaposlenu RTV Vojvodine , gde je taj isti Gruhonjić več 4 godine siva eminencija vlasti i apsolutan podrška vladajućem ređimu u APV i kadrovik u RTV, i smatram da takvima nije mesto u medijimi i profesiji . Ako set objektivni reagujte na isti način .

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi