Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Usvajanjem autentičnog tumačenja Zakona mediji najzad u rukama zaposlenih
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

12. 02. 2016.

UNS: Usvajanjem autentičnog tumačenja Zakona mediji najzad u rukama zaposlenih

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozdravlja odluku Skupštine Srbije da usvoji autentično tumačenje Zakona o javnom informisanju i medijima kojim će, posle pet meseci opstrukcije od strane Agencije za privatizaciju, biti omogućen prenos kapitala bez naknade zaposlenima u medijima. UNS ističe da je Zakonom o javnom informisanju i medijima propisano da kapital neprodatih medija, kao i medija za koje nije raspisan poziv za prodaju, pripada zaposlenima i bivšim zaposlenima koji na to imaju pravo.

Međutim, prvim rešenjem od 4. septembra, Agencija za privatizaciju je to pravo najpre suspendovala RTV Vranje, nakon čega je zaustavljen prenos kapitala bez naknade za sve medije koji nisu dobili kupca.

UNS poziva Ministarstvo privrede da u najkraćem roku donese rešenja o prenosu kapitala bez naknade za sve neprodate medije, a novinare i medijske radnike koji imaju pravo na upis besplatnih akcija (udela) da iskoriste svoje pravo da postanu vlasnici medija u kojima su zaposleni ili u kojima su radili.   

Po evidenciji UNS-a na kapital medija bez naknade imaju pravo zaposleni i bivši zaposleni u RTV Vranje, RTV Bor, RTV Preševo, RTV Bujanovac, RTV Trstenik, Radio Subotici, Radio Odžacima, Radio Zrenjaninu, Dnevniku AD, „Reči radnika“ iz Aleksinca, Radio Bačkoj iz Bača, „Našem glasu“ iz Smedereva i RTV Bačka Palanka. Pravo na prenos kapitala bez naknade imali bi i zaposnleni i bivši zaposleni u Tanjugu ukoliko bi Vlada poništila odluku o gašenju ove novinske agencije.

Komentari (2)

ostavi komentar
pet

19.02.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 07:55

Re:

Tako je, radio Odžaci će pripasti trojici " radnika " koji zajedno nemaju 5-6 godina staža u ovom JP. Skoro svi zaposleni u 40 i kusur godina postojanja ovog radija, su pisali LAŽNE DINKIĆEVE akcije te spade knjiga na tri slova, na postavljenog direktora i dva momka koji imaju po možda godinu staža. JP IC Odžaci nije prodato jer mu je cena bila preko 5 miliona dinara, pored radija tu su i neki objekti, zemlja, sala bioskopa sve u svemu ovi ni krivi ni dužni dobiše sve a ljudi koji su sve stvorili i radili do juče nemaju NIŠTA! I za to se bori o UNS??????

Odgovori
pet

12.02.

2016.

Rogan [neregistrovani] u 20:31

STUDIO B

Sada kada je većina medija i svi oni najvažniji u rukama SNS, Radoice, Vitka i Gašića, novinari naterani da se učlane u SNS ili pobegnu iz ove profesije donosi se ova zakasnela odluka. Zašto ovo nije sprovedeno u slučaju TV Novi Sad, TV Pančevo, tv Kragujevac, Studio B, Tanjug, TV Niš, TV Novi Pazar, TV Kruševac, TV Pirot, TV Leskovac?
Zaposlenima će pripasti Radio Backa i Radio Odžaci i još neki mali mediji. Čisto bacanje prašine u oči ljudima i bekstvo od odgovornosti NUNS I UNS.
Za dvostruke standarde u privatizaciji i njeno očigledno nameštanje u slučaju najvažnijih medija neko će nekada ipak morati da odgovara ...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi