Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS, UFOS, FAV, CRF, OFA: Poslanici, ne ukidajte autorska prava fotografima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

21. 01. 2016.

UNS, UFOS, FAV, CRF, OFA: Poslanici, ne ukidajte autorska prava fotografima

Udruženje novinara Srbije (UNS), Udruženje fotoreportera Srbije (UFOS), Foto-asocijacija Vojvodine (FAV), Centar za razvoj fotografije (CRF) i Organizacija fotografskih autora (OFA) traže od narodnih poslanika Narodne skupštine Republike Srbije da na sutrašnjem zasedanju glasaju protiv predloga autentičnog tumačenja člana 2. stav 2. Zakona o autorskim i srodnim pravima koji je Skupštini dostavio Odbor za ustavna pitanja i zakonodavsto.

 

Usvajanjem pomenutog autentičnog tumačenja, Skupština bi prihvatila da fotografija „koja se pojavljuje i preuzima u elektronskom obliku, bez obzira da li je originalna duhovna tvorevina“ izgubi autorsko-pravnu zaštitu. Na taj način, jedino autori fotografija (od svih autora autorskih dela) bili bi lišeni autorsko-pravne zaštite.

Takođe, usvajanjem ovakvog tumačenja, Zakon o autorskim i srodnim pravima biće protivrečan samom sebi jer je u članu 2, stav 2. fotografija posebno istaknuta kao autorsko delo.

UNS, UFOS, FAV, CRF i OFA pitaju narodne poslanike da li su spremni da preuzmu odgovornost, kada fotografima oduzmu zaštitu autorskih prava, za odštete koje bi država Srbija morala da im zbog toga nadoknadi ukoliko pravdu budu tražili u Evropskom sudu za ljudska prava?

UNS, UFOS, FAV, CRF i OFA ukazuju na činjenicu da je ovakvo tumačenje doneto bez javne rasprave, bez konsultovanja struke i da predstavlja proizvoljno tumačenje zakona, tim pre što nije konsultovan nijedan autoritet u ovoj oblasti.

 

 

Komentari (4)

ostavi komentar
sub

23.01.

2016.

Fotoreporter [neregistrovani] u 13:51

Lopovluk!

Banda lopovska! Krenuli su da otimaju javno, bez fantomki. Ako se ovo dozvoli, sutra će nam upadati i u stanove. Ostao sam bez zaposlenja u ovopj vandalskoj i apsolutno devastirajućoj privatizaciji medija, baš kao i još puno koleginica i kolega. E, sada su rešili da otmu jedino što mi je preostalo. Autorsko pravo na fotografije koje sam JA snimio, kao i pravo mojoj porodici da preživljava od posla kojim se časno bavim. Iskreno.

Odgovori
pet

22.01.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 16:52

Ovo samo na balkanu ima

Nema potrebe za komentarom, naslov je sve rekao...

Odgovori
čet

21.01.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 21:20

VLASNISTVO OSNOVA USTAVA

PRIVILEGOVANI MEDIJI KOJI DO SADA GOTOVO DA NISU NI PLACALI AUTORSKA PRAVA POKUSAVAJU DA POSTAVE PRAVNU PREPREKU ITOTALNO U BUDUCNOSTI TO IZBEGNU OVO JEJASAN CILJ ALI NIJE MI JASNO KAKO MINISTAR ZA KULTURU KOJI JE PRE POLA GODINE OBJASNJAVAO UMETNICIMA DA IH JE MNOGO DA SE DRZAVA O SVIMA BRINE I DA JE NORMALNO DA SVOJ KVALITET DOKAZU I OPSTANAK OBEZBEDE NA TRZISTU SADA CUTI KADA RAD FOTOGRAFA SNIMATELJA VLASNIKA NECEGA STA JE STVORIO NEKA DRZAVNA KOMISIJA KOJU MI OPOREZOVANI GRADJANI TREBA DA PLACAMO CE DAPROCENJUJE KAO MOJE ILI NICIJE. ONO STO JE COVEK STVORIO JE NJEGOVO VLASNISTVO I AKO BILO KO TO ZELI MORA DA TO PLATI OSNOVA JE DRUSTVENOG UREDJENJA I U USTAVU ZABELEZENO OVO JE JOS SAMO NAZALOST JEDNA TUZNA ILUSTRACIJA EROZIJE MORALA NASE PRIVILEGOVANE POLITICKE STRUKTURE PA BIH SA DUZNIM POSTOVANJEM ZAMOLIO MINISTRA ZA KULTURU DA SA PRVO O SVOM STAVU JAVNO IZJASNI, ZATIM SPRECI OVAKVE I SLICNE ZAKONSKE APSURDE ILI MORALNO PODNESE OSTAVKU I PRESTANE DA ME ZASTUPA. PORESKI OBVEZNIK, PRIZNATI UMETNIK FOTOGRAFIJE SRBIJE MARIO L. BRALIC


Odgovori
čet

21.01.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 15:08

Jedini u svetu

Jasno je da su medijske kuće "isposlovale" ovakvo tumačenje, da bi mogle besplatno da koriste bilo koju fotografiju koju igde zateknu. Otpustili su zaposlene fotografe, uz ideju da "sve to ionako ima on-line", a onda su ih stigle brojne tužbe za skoro svaku fotografiju koju su upotrebili bez dozvole autora. To je zabolelo kada se nakupilo, pa su lobirali za ovakvu odluku.
Jasno je i zbog čega nema ni reči o tome u medijima. Pa zašto što tu reč treba da prenesu iste te medijske kuće.
Ovim "tumačenjem" će Srbija postati jedina zemlja u širokoj okolini gde fotografija nije autorsko delo.
Zna li neko, da li se ovo "tumačenje" može kompletno srušiti u Strazburu, ili će svako za sebe morati da ih tužaka?!?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi