Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Ministarstva kulture i privrede da sprovedu Zakon i ne uništavaju lokalne medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

09. 12. 2015.

UNS: Ministarstva kulture i privrede da sprovedu Zakon i ne uništavaju lokalne medije

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva ministarstva privrede i kulture i informisanja da, posle tri meseca ćutanja, najzad sprovedu Zakon o javnom informisanju i medijima, ispune obećanje i celokupan kapital bez naknade prenesu zaposlenima u medijima koji nisu prodati ili za njih nije objavljen Javni poziv za prodaju.

UNS podseća da ni posle tri meseca zaposleni u medijima kojima pripada kapital bez naknade ovo pravo ne mogu da ostvare zbog oklevanja odgovornih u Agenciji za privatizaciju da potpišu takvo Rešenje.

UNS je juče u Agenciji za privatizaciju obavešten da, iako je Ministarstvo privrede uvelo nadzor nad radom Agencije zbog neuspešnog prenosa kapitala na zaposlene u RTV Vranje, ni ovo, ni Ministarstvo kulture i informisanja, nisu naložili Agenciji da donese Rešenje o prenosu celokupnog kapitala na zaposlene bez naknade.

UNS ističe da su novinari i medijski radnici postali taoci nepreciznih i nedorečenih zakonskih rešenja čije nejasnoće su ministarstva mogla da otklone izmenom Uredbe o prenosu kapitala bez naknade, tako što bi se njom pojasnilo da se celokupan kapital prenosi na zaposlene bez naknade, a ne samo deo.

UNS takođe ističe da su oba ministarstva mogla, a nisu, da traže i autentično tumačenje zakona od Narodne skupštine kako bi Agencija dobila odrešene ruke da sprovede prenos kapitala bez naknade.

UNS podseća da ministarstva kulture i privrede nečinjenjem nanose štetu što može dovesti do gašenja i uništavanja velikog broja lokalnih medija, iako su prilikom donošenja Zakona o javnom informisanju i medijima predstavnici Ministarstva kulture i informisanja isticali da će kapital bez naknade na zaposlene biti prenet u svim medijima za koje se ne pojave kupci ili ne bude objavljen Javni poziv za prodaju.

Komentari (4)

ostavi komentar
uto

22.12.

2015.

Bane [neregistrovani] u 10:24

Koga je briga...

Sram vas bilo, saucesnici Mirkovica i Tasovca u ubijanju lokalnih medeija. Prodali ste nas za sitne interese, pa nije ni cudo gde se novinarstvo nalazi kad ima ovakva udruzenja .

Odgovori
pon

21.12.

2015.

149 [neregistrovani] u 11:32

Касно се УНС сети шта је на мети

Драго наше Удружење,
За свако српско страдање у историји постоји одговарајућа изрека.
Косовкси бој је обележила-Касно Марко на Косово стиже а за приватизацију медија можемо слободно рећи-Касно се УНС сети шта је на мети.Свака Вам част.Мислим да би од Вас било поштеније да се не оглашавате са оволиком ''бригом'' за судбину српских медија и судбину радника.Доказали сте се.СВАКА ЧАСТ.

Odgovori
ned

13.12.

2015.

gojko [neregistrovani] u 10:14

mrak

Sada je svima jasno zasto se sve na brzinu radilo i koji cilj su imali Mirkovic i Tasovac.

Odgovori
čet

10.12.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 08:30

ko je odgovoran

Znači li to da medijske kuće koje čekaju rešenje o podeli akcija, neće moći da konkurišu za sufinansiranje. Znači li to da su tvorci novih medijskih zakona nedorasli zadatku, ili je sve uradjeno s ciljem da se uništi i ono malo lokalnih tv koje su nešto vredele. Ko je odgovoran? Nemoguće je da su tvorci Zakona toliko naivni i nisu mogli predvideti šta će se dogoditi proterivanjem države iz medija. Pogledajte samo ko su vam novi vlasnici lokalnih mnedija. Svaki komentar je suvišan. ZGROŽENI SMO.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi