Naslovna  |  Saopštenja  |  Koalicija medijskih i novinarskih udruženja još jednom zahteva od grada Požarevca da medijima dodeljuje sredstva u skladu sa zakonom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

08. 12. 2015.

Izvor: Medijska koalicija

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja još jednom zahteva od grada Požarevca da medijima dodeljuje sredstva u skladu sa zakonom

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja, koju čine UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres, još jednom poziva gradske vlasti Požarevca da povuku Javni Poziv za podnošenje ponuda za učešće u postupku javne nabavke za medijske usluge koje se odnose na medijsko praćenje rada organa lokalne samouprave od strane komercijalnog pružaoca medijske usluge radija sa područja regiona Požarevca i odustane od dodeljivanja sredstava putem javne nabavke, kao i da raspiše Javni konkurs za sufinansiranje projekata od javnog interesa u oblasti javnog informisanja koji će biti formalno i sadržinski u potpunosti u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja je predsedniku Skupštine Grada Požarevca 20. novembra 2015. godine uputila dopis kojim je sugerisala da Grad Požarevac povuče sporni poziv jer nije u skladu sa zakonom. Gradske vlasti se do danas nisu izjasnile, iako su dopis uredno primile.

Koalicija navodi da je Grad Požarevac postupio suprotno Zakonu o javnom informisanju i medijima, budući da je umesto javnog konkursa raspisao javni poziv za „nabavku medijskih usluga“, i to za potrebe „praćenja aktivnosti rada organa lokalne samouprave“. 

Koalicija podvlači i to da mediji više ne mogu da budu kanali za distribuciju PR kampanja lokalnih vlasti, kao i da su oni potpuno autonomni u određivanju svoje uređivačke politike, koja mora da bude nezavisna i oslobođena od uticaja svih centara moći, uključujući tu i organe vlasti. Samo izveštavanje o aktivnostima organa javne vlasti mora da bude objektivno, nepristrasno i kritičko a ne „naručeno“. 

Koalicija takođe podseća da nije prvi put da Grad Požarevac zloupotrebljava institut javne nabavke kako bi posrednim putem finansirao određene medije, kršeći tako Zakon o javnom informisanju i medijima, ali istovremeno zloupotrebljavajući pravila Zakona o javnim nabavkama.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi