Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: TV Pink, Dragan J. Vučićević i „Kurir“ grubo prekršili Kodeks novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

30. 11. 2015.

UNS: TV Pink, Dragan J. Vučićević i „Kurir“ grubo prekršili Kodeks novinara

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje iznošenje u javnost navodne medicinske dokumentacije i podataka o zdravstvenom stanju nekadašnjeg direktora „Kurira“ Aleksandra Kornica u jučerašnjem jutarnjem programu TV Pink. UNS takođe osuđuje objavljivanje video snimka telefonskog razgovora Aleksandra Kornica na sajtu „Kurira“ u kojem se jasno vidi da je Kornic zloupotrebljen sugerisanim pitanjima.

Glavni urednik lista “Informer” Dragan J. Vučićević juče je u jutarnjem programu TV Pink pokazao navodnu otpusnu listu iz Klinike za prihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” sa navođenjem dijagnoze Aleksandra Kornica.

UNS smatra nedopustivim iznošenje ličnih podataka osoba i podseća da je po Kodeksu novinara Srbije, novinar dužan da poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima govori.

UNS podseća da se podaci iz privatnog života javnih ličnosti mogu iznositi samo ukoliko je to u interesu javnosti, ali se i tada moraju izneti tako da zaštite integritet ličnosti o kojoj je reč.

Takođe, UNS ističe da novinari u prikupljanju informacija, fotografija, dokumenata, zvučnih i video zapisa, moraju da koriste isključivo časna sredstva. Objavljivanje medicinske dokumentacije predstvalja grubo kršenje novinarske etike i kršenje člana 146. Krivičnog zakonika.

UNS ponovo poziva novinare i medije na poštovanje Kodeksa pri iznošenju podataka i izveštavanju, naročito u međusobnim optužbama.

UNS još jednom ističe da svi medijski sukobi u čijoj su pozadini korupcija, kriminal i netransparentno uređivanje i vođenje medija moraju biti rešavani tako da za negativne posledice nezakonitih radnji treba da trpe posledice njihovi vinovnici, a ne novinari i medijski radnici.  

Komentari (2)

ostavi komentar
uto

01.12.

2015.

Zack Chuck [neregistrovani] u 20:39

A zakon i Ustav?

Ma lako ćemo za novinarski kodeks, pa i za kodeks lekarske etike, koji je, isto tako, grubo porekršen, ali - šta ćemo sa zakonom i Ustavom koji su, takođe, jednostavno pogaženi!? Neki tzv "novinar", na nekoj tzv. "televiziji", pa naposletku i tzv. "ministar" , inače lekar, bez tzv., otkrivaju i komentarišu nečiji medicinski dosije! Sutra ćer početi da češljaju medicinsku dokumentaciju svih političkih neistomišljenika koji ne podržavaju vučića, niti misle kao vučić i koji javno podsećaju ko je vučić i šta je bio u miloševićevoj vlasti (ministar informisanja).

Odgovori
pon

30.11.

2015.

Slavujko [neregistrovani] u 19:21

METLU U RUKE...

Ima li vise smisla da se UNS bavi ovoom spodobom?! Imate Statut UNS, postoji Sud casti... Sta cekate??? Dokle samozvani novinar ... koji ni u vecernjoj skoli ne bi prosao, da bruka nasu profesiju?
Najurite ga bez milosti i ustezanja!
p.s. Ukoliko pristane na lecenje, ljudski je da mu se pomogne.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi