Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Osuđujemo oduzimanje opreme novinarima KRIK-a i brisanje snimaka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

21. 10. 2015.

UNS: Osuđujemo oduzimanje opreme novinarima KRIK-a i brisanje snimaka

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje oduzimanje novinarske opreme, fotoaparata i ličnih telefona koje su novinari Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) koristili pokušavajući da dobiju izjavu gradonačelnika Siniše Malog na Savskom šetalištu, kao i brisanje snimljenog materijala od strane osoba koje su bile u njegovoj pratnji. Novinarska ekipa pokušala je da od gradonačelnika dobije odgovore na pitanja u vezi sa nedavno objavljenim istraživanjem KRIK-a o kupovini apartmana u Bugarskoj.

“Pokušali smo da Siniši Malom postavimo pitanja u vezi sa istraživanjem koje je KRIK objavio, o tome za koga je kupovao stanove u Bugarskoj. Tada se oko nas stvorilo nekoliko osoba u civilu među kojima je bio i načelnik Komunalne policije. Uredno smo se predstavili i rekli da želimo da postavimo pitanje, da je Siniša Mali funkcioner koji ima obavezu da odgovara na pitanja od interesa za javnost, ali su nam oni oduzeli opremu. Istakli smo da je to javna površina na kojoj smemo da snimamo, međutim, oni se nisu obazirali i oduzeli su nam diktafone, mobilne telefone i fotoaparate. Naknadno je došla još jedna osoba automobilom i njemu su dali da obriše snimke”, kaže Pećo i dodaje da je ipak uspela da povrati neke snimke sa telefona.

KRIK je snimak incidenta postavio i na svoj sajt.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali za UNS kaže da mu je „ekipa nepoznatih ljudi koji su se predstavili kao novinari prišla u sred razgovora sa izvođačem radova na projektu Beograd na vodi na Savskoj promenadi i prekinula ga“.


„Nisam odgovarao na njihova pitanja. Očekivao sam da sve novinarske ekipe budu na mestu događaja. Ja poštujem slobodu medija i novinari znaju da sam za izjave svakodnevno dostupan. Žao mi je što se incident desio i nadam se da će nadležni organi reagovati na pravi način ukoliko se ispostavi da su novinari pretrpeli neku štetu. Evo već od sutra ja imam organizovane medijske događaje na kojima ću kao i do sada odgovarati na sva novinarska pitanja“, naveo je Mali.

UNS traži da gradonačelnik odgovori ko su osobe koje su oduzele tehničku opremu novinarima i potom izbrisali sadržaj koji su zabeležili.

UNS podseća da nosioci javnih funkcija moraju biti spremni da odgovore na pitanja novinara o temama od javnog značaja, kao i da je dužnost novinara da postavlja pitanja i izveštava u javnom interesu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi