Naslovna  |  Saopštenja  |  DNKiM i UNS: Nismo potpisali peticiju za prijem Kosova u Unesko
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

20. 10. 2015.

DNKiM i UNS: Nismo potpisali peticiju za prijem Kosova u Unesko

Povodom informacije i pisma koje je Ministarstvo inostranih poslova Kosova uputilo generalnoj direktorki Uneska Irini Bokovoj u kojoj se tvrdi da su „podršku za učlanjenje u ovu organizaciju dali i potpisali vlasnici, urednici ili novinari svih zajednica koje žive na Kosovu“, medijska zajednica na srpskom jeziku, Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) i Udruženje novinara Srbije (UNS) ističu da nemaju saznanja da je bilo ko od srpskih privatnih medija, njihovih vlasnika, urednika ili novinara potpisao ovo pismo.

Takođe, po saznanjima DNKiM-a i UNS-a Ministarstvo inostranih poslova Kosova peticiju takve sadržine nije uputilo nijednom od tridesetak srpskih privatnih medija.

DNKiM i UNS podsećaju da i sama pomisao i ideja da novinari i mediji potpisuju peticiju za članstvo Kosova u Unesku znači političku aktivnost i svrstava novinare u političke radnike, što sa stanovišta novinarske profesije nije prihvatljivo, a kosi se i sa principima organizacije kao što je Unesko.

Istina je da srpski privatni mediji na Kosovu nisu pružali kolektivnu podršku bilo kakvoj političkoj ideji. Istina je da to nisu uradili ni ovog puta.

DNKiM i UNS ističu da mediji funkcionišu na principima, pravilima i Kodeksu novinarske profesije, što podrazumeva pravo na slobodno i različito mišljenje, uključujući sva važna pitanja za jedno društvo, a nikako pružanje bilo kakve političke podrške.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi