Naslovna  |  Saopštenja  |  DNKiM i UNS: I EU na Kosovu krši pravo Srba na informisanje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

20. 10. 2015.

DNKiM i UNS: I EU na Kosovu krši pravo Srba na informisanje

Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) i Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuju što Kancelarija EU na Kosovu, koja je pozvala medije na konferenciju u Prištini o prevenciji i sprečavanju ekstremizma, nije obezbedila prevod za novinare koji događaj prate na srpskom jeziku. DNKiM i UNS ističu da se ovim postupkom na najgrublji način krši pravo srpske medijske zajednice na upotrebu jezika i to od strane onih koji bi trebalo da nadgledaju sprovođenje zakona na Kosovu i budu ogledalo poštovanja zakona i evropskih vrednosti.

 

DNKiM i UNS smatraju da se ovakvom praksom ne krši samo Zakon o upotrebi jezika, već se i ugrožava pravo na informisanje, koje je zagarantovano brojnim međunarodnim konvencijama.

DNKiM i UNS i juče su protestovali zbog ponovnog kršenja garantovanih prava srpske medijske zajednice na zvaničnu upotrebu maternjeg jezika od strane predsednice Kosova Atifete Jahjage, pošto na konferenciji za novinare održanoj juče u zgradi kosovskog predsedništva nije bio obezbeđen prevod na srpski jezik.

DNKiM i UNS od Kancelarije EU na Kosovu zahtevaju javno izvinjenje i utvrđivanje odgovornosti za ovaj postupak, a od Kancelarije poverenika za jezike Vlade Kosova, Savetodavnog veća za zajednice predsedništva Kosova kao i svih srpskih predstavnika u kosovskim institucijama, hitnu javnu osudu zbog kršenja prava srpske zajednice na informisanje na maternjem jeziku.

DNKiM i UNS traže da u narednom izveštaju EU o napretku Kosova bude konstatovano svakodnevno kršenje Ustava i Zakona o upotrebi jezika na Kosovu od strane najviših kosovskih i međunarodnih institucija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi