Naslovna  |  Saopštenja  |  DNKiM i UNS: Predsednica Kosova ponovo krši prava srpske medijske zajednice
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

19. 10. 2015.

DNKiM i UNS: Predsednica Kosova ponovo krši prava srpske medijske zajednice

Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) i Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuju zbog ponovnog kršenja garantovanih prava srpske medijske zajednice na zvaničnu upotrebu maternjeg jezika od strane predsednice Kosova Atifete Jahjage, pošto ni na današnjoj konferenciji za novinare u zgradi kosovskog predsedništva nije bio obezbeđen prevod na srpski jezik.

 

DNKiM i UNS podsećaju da je ovo nastavak nedopustive prakse kabineta i predsednice Kosova da, uprkos Zakonu o upotrebi jezika i brojnim protestima srpske medijske zajednice, nastavljaju sa uskraćivanjem prevoda na srpski jezik.

DNKiM i UNS još jednom traže od srpskih predstavnika u kosovskim institucijama, Kancelarije poverenika za jezike  i Kancelarije za pitanja zajednica da reaguju i izbore se za poštovanje srpskog kao zvaničnog jezika na Kosovu.

Prošle godine, na dodeli nagrada "Beli i Crni božur", koju je ustanovio DNKiM, kabinet predsednice Kosova zauzeo je drugo mesto na listi institucija koja neprofesionalno sarađuju sa medijima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi