Naslovna  |  Saopštenja  |  Država i RRA treba da ponude međunarodni sporazum
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

02. 11. 2009.

Država i RRA treba da ponude međunarodni sporazum


Udruženje novinara Srbije (UNS) od Republike Srbije i Republičke radiodifuzne agencije (RRA) očekuje da što pre državama i radiodifuznim ustanovama u regionu ponude rešenja u vezi emitovanja stranih televizijskih i radio programa u Srbiji, ali i srpskih programa u tim zemljama.

Ovo složeno međunarodno pitanje zahteva sporazume distributera programa proizvedenih van regiona, kojim bi se regulisala prava i obaveze sada stranih emitera na nekada zajedničkom, jugoslovenskom radiodifuznom prostoru.

Srbija bi trebalo da preuzme inicijativu u ovom procesu, zbog interesa pripadnika srpske zajednice u okruženju koji takođe imaju pravo da prate programe naših emitera.

Istovremeno, Srbija ima obavezu da garantuje i neguje pravo na informisanje svojim građanima, pripadnicima manjinskih zajednica koji ne bi smeli da ostanu bez mogućnosti praćenja programa iz matičnih država. Zbog nerešenih pitanja naknade za autorska prava građanima Srbije iz redova manjinskih zajednica ne bi trebalo redukovati dostignuti nivo prava na informisanje.

UNS podseća da je neophodno ubrzati donošenje regulative kojom bi trebalo urediti oblast kablovskog tržišta i emitovanja programa.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi