Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Neprihvatljive odredbe o pristupu informacijama u Predlogu Zakona o ulaganjima

09. 10. 2015.

Udruženje novinara Srbije (UNS) smatra neprihvatljivim pojedina rešenja, a posebno član 24. Predloga Zakona o ulaganjima po kojem je za davanje informacija u vezi sa ulaganjima nadležna Vlada Srbije. Član 24. Predloga Zakona glasi: „Na podatke o ulaganjima, kao i informacije koje su organi državne vlasti saznali u toku pregovora i vođenja postupka, primenjuju se odredbe zakona kojim se uređuju informacije od javnog značaja, s tim što po zahtevu za davanje informacija u vezi sa ulaganjima, postupa Vlada”.

UNS ističe da bi usvajanjem i primenom ovakvog Zakona institucija Poverenika za informacije od javnog značaja u značajnoj meri bila suspendvana i podređena interesima Vlade kada su u pitanju informacije o ulaganjima.

Predlogom Zakona se onemogućava i podnošenje žalbe Povereniku u slučajevima kada državni organi uskrate podatke o svom poslovanju sa investitorima, čime se ugrožavaju prava novinara i građana na dostupnost informacija, a što je u suprotnosti sa demokratskim načelom prava javnosti da zna.

UNS poziva Skupštinu Srbije da prihvati amandman na Predlog Zakona koji je uputio poverenik Rodoljub Šabić, a kojim će se obezbediti da se pristup informacijama u vezi sa ulaganjima ostvaruje u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Nema komentara.