Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Ministarstvo za rad da hitno preispita odluke o odbijanju socijalnog programa za medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

01. 10. 2015.

UNS: Ministarstvo za rad da hitno preispita odluke o odbijanju socijalnog programa za medije

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijana pitanja da hitno preispita odluke o odbijanju zahteva za otpremnine zaposlenima u medijima u privatizaciji. Iako je 870 zaposlenih u medijima u privatizaciji dobilo otpremnine, zahteve “Pančevca”, RTV Inđije i RTV Kruševca Ministarstvo je odbilo uz obrazloženje “da je Agencija za privatizaciju već sprovela postupak privatizacije“.

“Sredstva za rešavanje viška zaposlenih u JP „Radio televizija Kruševac“, AD „Pančevac“ i JP „Radio televizija Inđija“ po odluci Radne grupe za razmatranje programa, nisu odobrena jer je, prema informaciji Agencije za privatizaciju u ovim društvima, Agencija već sprovela postupak privatizacije, odnosno održane su sednice Komisije za sprovođenje postupka javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje kapitala subjekta privatizacije - na kojima su proglašeni kupci“, saopštilo je Ministarstvo UNS-u.

UNS podseća Ministarstvo da je, po Zakonu o privatizaciji, lice koje izlicitira najvišu cenu na javnom nadmetanju samo potencijalni, odnosno uslovni kupac, a tek zaključivanjem Ugovora o prodaji kapitala sa potencijalnim kupcem i uplatom izlicitiranog iznosa se proglašava kupac i medij postaje privatan (član 2. tačka 8. Zakona o privatizaciji, a isti smisao je sadržan u odredbi člana 12. stav 5, koji propisuje da „Učesnik u postupku privatizacije koji je proglašen kupcem ... a koji ne zaključi ugovor u skladu sa ovim zakonom, gubi svojstvo kupca ...”, kao i članu 37. stav 4. istog Zakona „Ugovor o prodaji kapitala smatra se zaključenim kada ga potpišu kupac i Agencija ...”).

UNS ističe da stav Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijana pitanja kojim su odbijeni navedeni zahtevi za rešavanje socijalnog programa zaposlenih nije pravno utemeljen i traži da Ministarstvo preispita odluku i ne onemogućava novinare i medijske radnike da uživaju pravo koje im po Zakonu pripada.

Komentari (2)

ostavi komentar
ned

04.10.

2015.

jedan od nas [neregistrovani] u 16:02

otpremnine

I sta ce biti s ovim?! Interesuje li ikog ovih 19 ljudi?

Odgovori
ned

04.10.

2015.

jedan od nas [neregistrovani] u 16:01

otpremnine

I sta ce biti s ovim? Verovatno jedno veliko nista...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi