Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Ministarstvo kulture i informisanja da produži konkurs za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

28. 09. 2015.

UNS: Ministarstvo kulture i informisanja da produži konkurs za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od Ministarstva kulture i informisanja da produži konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja jer su do sada za samo četiri od 23 privatizovana medija potpisani kupoprodajni ugovori. Ministarstvo kulture i informisanja drugi ovogodišnji konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja, na kom će biti raspodeljeno 45 miliona dinara, raspisalo je 5. septembra.

 

Prvobitni rok za prijave bio je do 20, ali je on naknadno produžen do 30. septembra.

UNS ističe da su do danas potpisana samo četiri ugovora o prodaji kapitala medija u javnoj svojini (za RTV Inđiju, JP „Apolo“, IPC „Vladičin Han“ i IPC „Kula“) i da većina medija u privatizaciji i pored produženog roka neće moći da konkuriše.

Do sada su prodata 23 medija, od kojih za 19 nije potpisan ugovor o prodaji kapitala. Ovi mediji, koji se još uvek vode kao javna preduzeća, nemaju pravo učešća na konkursu. Među njima su Novinska agencija Tanjug, Studio B, RTV Novi Pazar, RTV Kruševac, RTV Kragujevac, list Pančevac i drugi.

UNS podseća da je drugi ovogodišnji konkurs Ministarstva kulture i informisanja predviđen kao konkurs za medije koji treba da budu privatizovani do 30. juna. Izmenama Zakona o javnom informisanju i medijima rok za privatizaciju je produžen do 31. oktobra, a do sada je, od 50 medija za koje je raspisan javni poziv, ugovor o privatizaciji potpisan za samo četiri medija.

UNS smatra da bi raspodelom sredstava pre privatizacije većine medija, bila načinjena velika nepravda medijima koji još uvek nisu dobili nove vlasnike.

Komentari (2)

ostavi komentar
pon

28.09.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 17:41

Protest

Ovo je u najmanju ruku neukusno od strane UNS, zasto da se produzi rok zbog privatizovanih medija, kada vecina medija je dobijala novac iz budzeta opstina od pocetka godine a skoro svi privatizovani mediji su dobijali godinama u nazad 90 posto novca od lokalnih samouprava. Neozbiljno je pomerati rokove i zbog toga sto su mnogi vec podneli konkursnu dokumentaciju a i ovako se favorizuju i daje se prednost odredjenim medijima , jer se za njih urgira pomeranje rokova.

Odgovori
pon

28.09.

2015.

Marko [neregistrovani] u 13:09

smesno

Sto se Uns vise bori za nas to vise nas ostaje bez posla. Unsova podrska tajkunskim medijskim zakonima nas je sve dovde dovela, uzivajte sada u realizaciji vasih resenja.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi