Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS i DNKiM: Euleks i OEBS da pomognu u zakazivanju suđenja Zorana Ćulafića sa RTK
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

21. 09. 2015.

UNS i DNKiM: Euleks i OEBS da pomognu u zakazivanju suđenja Zorana Ćulafića sa RTK

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) traže od šefa Euleksa na Kosovu Gabrijela Meučija i predstavnice OEBS-a za slobodu medija Dunje Mijatović da ove organizacije sprovedu monitoring i utvrde zašto se dve godine ne zakazuje suđenje po tužbi bivšeg glavnog i odgovornog urednika kanala Radio-televizije Kosova na srpskom jeziku (RTK2) Zorana Ćulafića protiv RTK.

 

UNS i DNKiM podsećaju da je Zoran Ćulafić pre mesec dana zatražio od OEBS-a da mu pomogne da bude zakazano suđenje pred Osnovnim sudom u Prištini, po tužbi koju je podneo protiv RTK zbog nezakonite odluke o otkazu.

Generalni direktor RTK Mentor Šalja nezakonito je u septembru 2013. godine otpustio Ćulafića nakon što je on gostujući u emisiji „Dogovor“ „ TV Centar“ govorio o neprofesionalizmu, finansijskim zloupotrebama i nepotizmu na RTK2.

“Suština spora sa RTK je u tome da nisam želeo da pristanem da direktori javnog servisa umesto mene vode uređivačku politiku na RTK2 i da sam ukazivao na brojne primere neprofesionalnog i protivzakonitog ponašanja najviših rukovodilaca RTK i RTK2. O tome sam detaljno izvestio sve nadležne institucije u Prištini, uključujući i Euleks, OEBS, Tužilaštvo i Agenciju za borbu protiv korupcije. Podneo sam tužbu Osnovnom sudu u Prištini, ali do danas suđenje nije zakazano i nema naznaka da bi uskoro moglo da bude zakazano”, napisao je pre mesec dana Ćulafić predstavnici OEBS-a za slobodu medija Dunji Mijatović.

U međuvremenu se Ćulafićev advokat Živojin Jokanović više puta interesovao za sudbinu ovog predmeta, ali nije dobio odgovor kada će biti zakazano suđenje, dok je OEBS savetovao Ćulafića da se obrati lokalnim institucijama.

“Nadam se da će mi OEBS i Euleks pomoći, tako što će uraditi monitoring slučaja, što je u osnovi njihov posao. Na osnovu toga znaću da li neko, i ko, vrši opstrukciju ”, kaže Ćulafić UNS-u.

Udruženje novinara Srbije (UNS) u Društvo novinara Kosova i Metohije, nakon otkaza Ćulafiću, naveli su da je to  slučaj odmazde zbog ukazivanja na neprofesionalizam i nemirenje sa korupcijom u kosovskom javnom servisu koji se finansira novcem svih građana Kosova i Metohije.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

21.09.

2015.

Otpušteni [neregistrovani] u 18:14

Opušteno

Poštovane i drage kolege iz UNS-a i DNKiM!

Nije u vašoj nadležnosti da ocenjujete, procenjujete i, najvažnije, presuđujete!!! U sporu koji još nije ni zakazan!
S druge strane, ni glasa od sebe niste pustili, ni je dni ni drugi, kada je RTS ugasio TV Priština, kada je otpušteno 265 radnika!
Znate li koliko su ta suđenja trajala? Znate li da neka još uvek traju!
Znate li da postoje sudski procesi koji traju celih 13 godina?

Nekako verujem da znate, ali nije vaša sfera interesovanja.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi