Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS i DNKiM: Joksimović koči stvaranje nezavisnog srpskog TV kanala na Kosovu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

16. 09. 2015.

UNS i DNKiM: Joksimović koči stvaranje nezavisnog srpskog TV kanala na Kosovu

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) podržavaju navode iz izveštaja zamenika premijera Kosova Branimira Stojanovića da je prekršen Ustav Kosova prilikom formiranja kanala na srpskom jeziku. Umesto nezavisnog televizijskog kanala na srpskom jeziku koji bi signalom pokrivao čitavu teritoriju Kosova srpski narod dobio je zemaljski kanal RTK 2 pod finansijskom i uređivačkom kontrolom javnog servisa Kosova.

UNS i DNKiM smatraju da je neverovatno da se direktor RTK 2 Žarko Joksimović, umesto zalaganja za uspostavljanje javnog servisa i uređivački samostalnog kanala na srpskom jeziku, zalaže za suprotno i obračunava sa onima koji ukazuju na neregularnosti. Navode iz izveštaja Joksimović je nazvao neistinama jer “rukovodstvo RTK2 nije priuštilo priliku Stojanoviću da, slikajući se sa napadnutom novinarskom ekipom, politizuje pomenuti slučaj”, ustvrdio da je RTK 2 profesionalniji i objektivniji od mnogih medija na Kosovu, kao i da “ne postoji nijedan argument za tvrdnju da naš rad ima štetne posledice po funkcionisanje bilo kojih pogotovu privatnih medija na Kosovu”.

UNS i DNKiM podsećaju da je direktor RTK 2 povodom fizičkog napada i maltretiranja novinara RTK 2 i RTS-a u Prištini iz januaru ove godine, vršio pritisak na novinare kojima je nadređen da ne govore o napadu.

UNS i DNKiM ukazuju da napadači do danas nisu otkriveni uprkos televizijskom snimku koji postoji i da je uloga medija upravo da pritiskom javnosti utiče na rad nadležnih, otkrivanje i kažnjavanje napadača.

UNS i DNKiM upozoravaju da se radi o dugoročnoj šteti koju RTK 2 nanosi srpskoj medijskoj zajednici na Kosovu, imajući u vidu da uprkos zakonskoj obavezi i milionskom budžetu ne podržava programe nezavisnih produkcija i medija na srpskom jeziku, preuzima njihove kadrove i umesto novinarstva promoviše političku jednostranost, pretvarajući se u javno glasilo pojedinaca iz političkog života.

UNS i DNKiM ističu da nije moguće ni razvijati nezavisni TV kanal na srpskom jeziku kada se jasno vidi da generalni direktor Radio televizije Kosova Mentor Šalja umesto uspostavljanja javnog servisa, vodi politiku i traži da novinari predano rade “na izgradnji države Kosovo”. 

UNS i DNKiM ponavljaju da nezavisni kanal na srpskom jeziku mora da ima vlastiti Upravni odbor koji bira direktora, sedište u Gračanici, kao i da moraju postojati zakonski mehanizmi koji će garantovati nezavisne finansije, upravljačku, uređivačku i programsku politiku.

UNS i DNKiM još jednom pozivaju direktora RTK2 da ne koči stvaranje nezavisnog srpskog kanala čije je pravo i neophodnost postojanja priznato i u međunarodnim dokumentima.

Gračanica i Beograd, 16. septembar 2015.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi