Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS upozorava na težak položaj novinara

26. 10. 2009.

UNS upozorava na težak položaj novinara

Udruženje novinara Srbije upozorava da je sadašnji položaj zaposlenih u medijima najteži od dvehiljadite godine.

Radikalni potez na koji su prisiljeni novinari lista "Pravda", koji od juče štrajkuju glađu pred svojom redakcijom, Dejan Ljutić i Ivan Radojičić, treba ozbiljno shvatiti. Pored poslodavaca i vlasnika, i država snosi odgovornost, kako za profesionalnu, tako i za rastuću socijalnu i radno-pravnu nesigurnost novinara i medijskih radnika.

Država ne sme biti ravnodušna pred činjenicom da poslodavci i po šest meseci ne isplaćuje zarade i doprinose zaposlenima i honorarnim saradnicima.

Istovremeno, UNS ističe obavezu države da što pre pronađe rešenje za isplatu dugova kompanije Futura, najvećeg distributera novina, koji štampanim medijima duguje 250 miliona dinara i ugrožava likvidnost svih štampanih medija u zemlji.

UNS se solidariše sa kolegama Ljutićem i Radojičićem, ali oseća i obavezu da ih zamoli da ne ugrožavaju svoje zdravlje.

Nema komentara.