Naslovna  |  Saopštenja  |  Koalicija: Sremska Mitrovica i Šid da medijske konkurse usklade sa Zakonom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

04. 09. 2015.

Koalicija: Sremska Mitrovica i Šid da medijske konkurse usklade sa Zakonom

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) traži od Sremske Mitrovice i Šida da konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja usklade sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Grad Sremska Mitrovica je izmenama i dopunama drugog javnog poziva za sufinansiranje medijskih projekata, uvažio prvobitne primedbe Koalicije i ispravio kriterijume koji su ograničavali pravo učešća na medije sa teritorije Sremskog upravnog okruga, ali je umanjio iznos sredstava predviđenih za sufinansiranje. Umesto prvobitno predviđenih 9.500.000 dinara (5.750.000 za elektronske i 3.500.000 za štampane medije) ova lokalna samouprava za sufinansiranje je opredelila samo 3.750.000 dinara za štampane medije.

Opština Šid je u ponovljenom drugom javnom pozivu sav novac predviđen pozivom - 2.100.000 dinara, opredelila isključivo za elektronske medije. Šid je drugi poziv ponovio jer je prvobitno komisija za ocenjivanje projekata predložila da se sredstva  ne dodele podnosiocima projekata zbog niskog kvaliteta pristiglih predloga.

Koalicija podseća da je Zakonom i Pravilnikom predviđeno da pravo učešća na konkursu imaju izdavači medija koji su upisani u Registar medija, kao i pravna lica i preduzetnici koji dostave dokaz da će sufinansiran medijski sadržaj biti realizovan putem medija, bez ograničavanja prava učešća samo na štampane ili elektronske medije.

Koalicija podseća i da neće učestvovati u konkursima koji nisu u skladu sa propisima i da neće predložiti kandidate za komisije u lokalnim samoupravama koje ne poštuju Zakon.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja prati objavljivanje javnih poziva u svim opštinama i gradovima i, ukoliko poziv nije u skladu sa Zakonom i Pravilnikom, obaveštava ih i daje uputstva za njegovo ispravljanje.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi