Naslovna  |  Saopštenja  |  U Despotovcu opštinski funkcioneri – medijski stručnjaci
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

23. 07. 2015.

U Despotovcu opštinski funkcioneri – medijski stručnjaci

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja poziva predsednika Opštine Despotovac da poništi Rešenje o imenovanju stručne komisije za ocenjivanje projekata u oblasti javnog informisanja, usvojeno 16. jula 2015.godine, s obzirom na to da nije u skladu sa Pravilnikom Ministarstva kulture i informisanja.

Za članove komisije u Despotovcu imenovani su pomoćnik predsednika opštine, član opštinskog veća i direktorka Centra za kulturu (čiji je osnivač opština) što nije u skladu sa članom 20. Pravilnika, koji propisuje da se za članove konkursne komisije ne mogu izabrati lica koja obavljaju javnu funkciju ili su u sukobu interesa.

Ukazujemo da u Rešenju o imenovanju stručne komisije za ocenjivanje projekata u oblasti javnog informisanja, objavljenom na sajtu Opštine Despotovac, nisu navedena zanimanja, niti trenutne pozicije članova komisije, što nije u skladu sa dobrom praksom transparentog rada opštinskih vlasti.

Podsećamo i da je Koalicija novinarskih i medijskih udruženja ukazala nadležnim organima u Opštini Despotovac na nepravilnosti u tekstu Konkursa za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. S obzirom na to da one nisu otklonjene, Koalicija, kao i u drugim, sličnim situacijama, nije predložila svoje kandidate za članove komisije.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja radi opsežan monitoring sprovođenja medijskih zakona i rada nezavisnih komisija za sufinansiranje medijskih projekata u skladu sa javnim interesom.

 

Komentari (3)

ostavi komentar
pon

27.07.

2015.

Jovan [neregistrovani] u 23:49

Najveca glupost!

Gospodine Mentoviću,
ni jedan član Komisije u Svrljigu, niti je radio, niti radi za bilo koji medij u tom mestu! Proverite činjenice, pa tek onda pišite!
Još manje je istina "da su izmireni preko svojih medija". Suština projektnog finanisranja je u kvalitetu projekata, a to o čemu Vi govorite, nema veze sa suštinom stvari, i kako možete da sudite o tome ko je i koliko ili kako dobio novac, ako niste bili član, pa samim tim niste projekte ni mogli da vidite.
Dakle,mnogo je mogućnosti za javno iznošenje neistine i blaćenje makar i nečijeg pokušaja da sve bude kako treba.
Sram Vas bilo!

Odgovori
pet

24.07.

2015.

Радомир Ментовић [neregistrovani] u 11:35

Re: И с т и н а...

У потпуности се слажем са претходником. Замерам му једино што се крије иза анонимуса. Треба им све рећи. У Сврљигу се десила слична појава од чланова комисије састављених по правилнику и препорукама, одређених новинарских и филмских удружења. И десило се што се десило. Сви чланови комисије су измирени преко свог медија за који пишу односно лобирају... Наравно и сви ти медији су се пријавили на конкурс по устаљеној шеми. Медији који нису имали ангажоване чланове слабо су прошли по расподели. Страшна истина...

Odgovori
čet

23.07.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 23:19

podrška despotovcu

Ma svaka čast onima koji ne obraćaju pažnju na vaše monitoringe, stručnjake i njihova bezočna lobiranja za pojedine projekte, pretpostavljamo, one u koje mogu "objektivno" da se ugrade.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi