Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS na Kosovu: Srpski poslanici da predlože amandman na Nacrt Zakona o specijalnom sudu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

16. 07. 2015.

UNS na Kosovu: Srpski poslanici da predlože amandman na Nacrt Zakona o specijalnom sudu

Udruženje novinara Srbije na Kosovu predalo je poslaničkoj grupi Liste „Srpska” u Skupštini Kosova zahtev za podnošenje amandmana na Nacrt Zakona o specijalnom sudu koji bi uskoro trebalo da se nađe pred poslanicima. UNS je zahtev predao šefu poslaničke grupe Liste „Srpska” u Skupštini Kosova Slavku Simiću i zatražio da u Zakon uđe obaveza procesuiranja odgovornih za ubistva i kidnapovanja novinara u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine i njihovo strože kažnjavanje.

 

U zahtevu je predložen tekst amandmana kojim bi se u procesuiranju odgovornih za kidnapovanja i ubistva novinara cenile okolnosti da je napadnuti, kidnapovani ili ubijeni bio meta zbog novinarskog posla.

“Slučajevi ubistva i kidnapovanja novinara na radnom zadatku imaju se smatrati kao kvalifikatorna okolnost, što će Sud uzeti u obzir prilikom utvrđivanja krivične odgovornosti učinilaca i izricanja presude”, stoji u tekstu amandmana.

UNS je u zahtevu podsetio srpske poslanike na važnost podnošenja ovakvog amandmana na Nacrt Zakona o specijalnom sudu, s obzirom na to da su u navedenom periodu petorica novinara i medijskih radnika srpskih redakcija nestala, a dvojica ubijena pod nerazjašnjenim okolnostima. Odgovorni za ove zločine nisu pronađeni, a prema saznanjima UNS-a, nadležne institucije na KiM ne sprovode istragu povodom ovih slučajeva.

Uz zahtev srpskim poslanicima u kosovskoj Skupštini dostavljena je i dokumentacija sa podacima o nestalim i ubijenim kolegama.

Navedeni zahtev usledio je nakon sastanka predstavnika UNS-a i srpskih medija na KiM sa predstavnicima Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, Srba u Skupštini i Vladi Kosova, održanog 7. jula 2015. godine u Gračanici.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi