Naslovna  |  Saopštenja  |  Reagovanje UNS-a na objavljene dezinformacije

02. 10. 2009.

Reagovanje UNS-a na objavljene dezinformacije

Udruženje novinara Srbije obaveštava javnost da su „Večernje novosti“, „B92“, „Kurir“, „Pravda“ i novosadski „Dnevnik“ danas objavili netačnu informaciju da je „MUP Srbije poništio odluku o registraciji Ljiljane Smajlović, kao predsednika Udruženja novinara Srbije i Nina Brajovića, na mestu generalnog sekretara UNS-a“.

Reč je o dezinformaciji koju je u javnost plasirali grupa veterana koja deluje u sastavu UNS-a, nezadovoljna što je u maju ove godine izbore ubedljivo izgubio njihov kandidat Đuro Bilbija, bivši urednik „Kurira“ i „Glasa javnosti“. Na tim izborima Đuro Bilbija dobio je 52 glasa, a Ljiljana Smajlović 195 glasova.

Tačno je da je prvostepeni organ MUP-a upisao Ljiljanu Smajlović u registar lica ovlašćenih za zastupanje. Na osnovu žalbe veterana drugostepeni organ vratio je prvostepenom organu odluku o upisu Ljiljane Smajlović u registar.

UNS je uveren da će na kraju ove administrativne procedure policija ispoštovati izbornu volju članstva UNS-a i ponovo upisati Ljiljanu Smajlović kao ovlašćeno lice za zastupanje.

UNS žali što drugostepeni organ MUP-a nije ponudio organima Udruženja da se izjasne o navodima iz žalbe veterana, kao što je to prethodno učinio prvostepeni organ, kojem su veterani takođe uputili prigovor.

Izborna skupština UNS-a bila je javna i u svemu u skladu sa Statutom UNS-a i istinitost ovih tvrdnji je lako proverljiva.

UNS naglašava da je generalni sekretar Nino Brajović izabran u skladu sa Statutom, odlukom Uprave Udruženja, i njegovo imenovanje nema nikakve veze sa navedenim rešenjem MUP-a, s obzirom da se ta činjenica ne upisuje u Registar društvenih organizacija i udruženja građana.

Prema tome potpuno je netačno je da je on brisan iz registra kako su veterani i u ovome neistinito obavestili medije.

Nema komentara.