Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Ruske vlasti da objasne zašto je novinaru Stevanu Dojčinoviću zabranjen ulazak u Rusiju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

25. 05. 2015.

UNS: Ruske vlasti da objasne zašto je novinaru Stevanu Dojčinoviću zabranjen ulazak u Rusiju

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog zabrane ulaska u Rusiju novinaru Stevanu Dojčinoviću i traži od Ministarstva inostranih poslova i Ambasade Rusije u Srbiji objašnjenje zašto je ovom novinaru uskraćena sloboda kretanja. Kako je Dojčinović rekao UNS-u, u Rusiju je krenuo 13. maja da bi održao predavanje studentima Fakulteta za žurnalistiku u Voronježu.

„Nakon što sam predao dokumentaciju, zadržali su me na kontroli. Sedeo sam tamo oko 20 sati. Nisu me ispitivali, ali su izvršitelji bili sve vreme sa mnom. Posle 20 sati su me vratili nazad, bez ikakvog objašnjenja i dali zabranu da do 2020. godine ulazim u zemlju,“ rekao je Dojčinović i dodao da je kontaktirao svog advokata koji će od nadležnih tražiti zvanično objašnjenje zašto mu je zabranjen ulazak u Rusiju.

„Ne znam u čemu bi mogao da bude problem, prošle godine sam dva puta bio u Rusiji. Radim u nevladinim organizacijama, možda je zbog pooštrene kontrole koju je Rusija uvela nakon uvođenja novog zakona o nevladinim organizacijama“, rekao je Dojčinović.

UNS ističe da je sloboda kretanja jedno od osnovnih ljudskih prava i traži od Ministarstva spoljnih poslova Rusije da što pre omogući novinaru Dojčinoviću da neometano boravi u Rusiji.

Komentari (2)

ostavi komentar
čet

28.05.

2015.

Јадранка Нићин [neregistrovani] u 03:44

УНС тражи објашњење од власти Русије ?!

Подржавам у потпуности коментар колеге Ратка, али упућујем и питање УНС-у - одакле вам (као организацији) право да ТРАЖИТЕ образложење такве врсте од једне самосталне државе која се придржава својих закона и процене сваког ко закуца на њена врата?!
Не мислите ли да сте претерали?

Да ли бисте тако орно потрчали са упитом и америчкој влади, уколико би они ускратили улаз неком од наших колега? Наравно да не бисте, јер знате да је то интерна одлука и право сваке владе, па била она руска, америчка, или било које друге земље.
Чему онда дупли стандарди и сврставање на једну страну?

Уколико словите за озбиљну сталешку асоцијацију, крајње је време да правите селекцију (наравно, објективну и чињенично потковану) кога ћете заступати, односно бранити пред јавношћу.

А колега Дојчиновић нека се мало приземљи - неће бити да у оноликој Русији нема стручних професионалаца који би поучили школарце о истраживачком новинарству, па и када су у питању теме криминал и корупција, тако блиске овом младом истраживачу и предавачу БИРН-а.

Биће да је млађахни колега сметнуо са ума једну ствар, забрана уласка је ПОСЛЕДИЦА, а УЗРОК је ипак у њему. Но, и поред те чињенице, нема медија у коме он не остави траг (од сенке своје помисли да велики новинар је) а жалити се на Русе, то је данас тако ИН.

За наук, врсни новинари и зналци свог заната, којих и нема баш тако много, не ударају у таламбасе да би скренули пажњу на себе - њихова дела говоре уместо њих.
А над забраном би се итекако дубоко замислили, понајмање би правили представу од тога, јер знају да домаћин отвара врата само познатом и драгом госту.
Паметноме доста...

Odgovori
uto

26.05.

2015.

Ратко [neregistrovani] u 09:47

Забрањен улазак у Русију

Било би занимљиво знати за које НВ организације ради господин Дојчиновић и како је у својим текстовима представљао ситуацију у Русији и Украјини. На овом свету све има свој узрок и последицу ништа се не догађа само од себе. Немци су шокирани чињеницом да је члан Бундестага (ЦДУ) прекјуче враћен са Шереметјева у Берлин уз познато позивање на људска права, слободу кретања и све остало како би требало да буде. При том су заборавили само на ситницу: да су са својим америчким пријатељима забранили улаз у Немачку и друге европске земље стотинама руских политичара, пословних људи па и уметника ни кривих ни дужних. Дакле одговор зашто му је забрањен улаз у Русију зна господин Дојчиновић и ту нема никакве мистерије.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi