Naslovna  |  Saopštenja  |  Predsednik opštine Nova Varoš samovoljno izmenio odluku Komisije za medijske projekte
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

09. 04. 2015.

Predsednik opštine Nova Varoš samovoljno izmenio odluku Komisije za medijske projekte

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) izražava javni protest zbog odluke predsednika opštine Nova Varoš da jednostrano preinači predlog Komisije koja je vrednovala projekte u oblasti javnog informisanja na konkursu ove lokalne samouprave.

 

Komisija čija su dva člana – iskusna novinara, imenovana na predlog Koalicije novinarskih i medijskih udruženja (treći član imanovan je iz administracije lokalne samouprave), ocenila je projekte i predložila novčane iznose za njihovo sufinansiranje.

Međutim, predsednik opštine Nova Varoš Dimitrije Paunović značajno je korigovao predloge komisije. Paunović je iznose preinačio na dajući za to prihvatljivo objašnjenje, zbog čega njegovu odluku smatramo neopravdanom i samovoljnom.

Za razliku od Komisije koja je svaki predloženi novčani iznos za odobrene projekte obrazložila ocenama projektnih ciljeva sa stanovišta informisanja lokalne javnosti, predsednik opštine “je mišljenja da svi predlozi nisu realni”, pa ih je menjao tako što je pojedinim projektima značajno umanjio predložena sredstva, dok ih je drugima znatno povećao.

Tako je predloge Komisije za dva medijska projekta smanjio sa 250.000, odnosno 150.000 na po 50.000 dinara.

U obrazloženju smanjenja podrške za projekte ova dva medija, čija su sedišta van teritorije opštine, predsednik se pozvao na “dosadašnje iskustvo”. S druge strane, povećao je novčani iznos za projekat medijske kuće sa kojom je, iako ni ona nije iz Nove Varoši, “ostvario dobru saradnju…”

Medijska koalicija podseća da je Zakonom o javnom informisanju i medijima precizirano da ocenjivanje medijskih projekata na konkursu vrši stručna komisija sastavljena od predstavnika nezavisnih medijskih stručnjaka, koju rešenjem imenuje rukovodilac organa koji je raspisao konkurs.

Prema Pravilniku o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, odluku o raspodeli sredstava sa obrazloženjem donosi rukovodilac organa koji je raspisao konkurs „na osnovu predloga komisije“.

Pravilnikom je definisano i pravo rukovodioca organa da ukoliko „uoči da je komisija dala predlog suprotno odredbama zakona ovog pravilnika i konkursa, ili da sadrži drugu očiglednu grešku, zatraži pismenim putem od komisije da ispravi nepravilnosti ili greške u određenom roku“.

Predsednik opštine Nova Varoš je ovu odredbu protumačio tako što je sebi dao za pravo, bez konsultacije sa članovima komisije, da preispita „realnost“ njenih predloga i izmeni ih po svom nahođenju. Na taj način, obesmišljeni su javni konkurs i nezavisnost rada stručne komisije, dok je odluka o sufinansiranju javnog interesa vraćena u ličnu nadležnost pojedinca.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja očekuje da se ovim povodom javno oglasi Ministarstvo kulture i informisanja u čijoj je nadležnosti nadzor nad sprovođenjem Zakona o javnom informisanju i medijima.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi