Naslovna  |  Saopštenja  |  Lokalne samouprave pri sprovođenju konkursa za sufinansiranje medijskih projekata da konsultuju REM-a i Savet za štampu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

25. 02. 2015.

Lokalne samouprave pri sprovođenju konkursa za sufinansiranje medijskih projekata da konsultuju REM-a i Savet za štampu

Savet za štampu i Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, Lokal pres i ANEM) zahtevaju od organa javne vlasti da pri sprovođenju konkursa za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja poštuju procedure predviđene Zakonom o javnom informisanju i medijima, Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti informisanja kao i drugim aktima Ministarstva kulture i informisanja.

U dokumentu Hronologija postupaka u procesu sprovođenja konkursa, koju je preko Stalne konferencije gradova i opština Ministarstvo kulture i informisanja prosledilo lokalnim organima vlasti, jedna od tačaka je i pribavljanje podataka od Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i Saveta za štampu, radi ocenjivanja predloga projekata učesnika konkursa.

Na osnovu tih podataka komisije utvrđuju da li su učesniku konkursa izrečene mere  od strane državnih organa,  regulatornih tela ili tela samoregulacije u poslednjih godinu dana zbog kršenja profesionalnih i etičkih standarda i da li je  nakon izricanja kazni ili mera učesnik konkursa preduzeo aktivnosti koje garantuju da se sličan slučaj neće ponoviti.

Organi javne vlasti koji su do sada organizovali konkurse, u velikom procentu nisu tražili od regulatornih i samoregulatornih tela podatke o poštovanju etičkih standarda novinarstva od strane učesnika konkursa, zbog čega jedan od dva kriterijuma za ocenu prijava na konkurse nije uzet u obzir.

Savet za štampu i Koalicija novinarskih i medijskih udruženja insistiraju da se organi javne vlasti pridržavaju procedure za sprovođenje konkursa i time doprinesu poštovanju Zakona i kvalitetnijem ostvarivanju javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

04.03.

2015.

anonymousjovana [neregistrovani] u 12:15

konkursne komisije

Zasto novinarska udruzenje ne regulisu ucesce svojih clanova u komisijama za dodelu sredstava lokanih samouprava za sufinansiranje medijskih projekata? Zasto pojedini clanovi traze naknadu od 30 hiljada pod velom transparentnosti. Da li to ostavlja sumnju u njihov rad, odnodno transparentnost, odnosno nepotkupljivost? Zasto i udruzenja i regulatorna tela ne porade malo vise na pojednostavljenju Pravilnika i procedure. Najlakse je optuzivati lokalne vlasti, a pri tom se ne pozabaviti vlasnicima medija koji su "spremni na svae"

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi