Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Kazna za napadače na ekipu „Večernjih novosti“ i novinara portala 021.rs
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

28. 01. 2015.

UNS: Kazna za napadače na ekipu „Večernjih novosti“ i novinara portala 021.rs

Udruženje novinara Srbije (UNS) zabrinuto je zbog čestih napada na novinare tokom obavljanja novinarskog zadatka. U poslednja dva dana, na zadatku su napadnuti novinarka i fotoreporter „Večernjih novosti“ Jelisaveta Ljutić i Predrag Minić, kao i novinar novosadskog portala 021.rs Žarko Bogosavljević. Ekipa „Novosti“ posetila je prekjuče kuću porodice Perić u Velikom Polju kod Obrenovca čiji je član tragično nastradao u kanjonu Morače, kako bi izvestila javnost o ovom događaju.

„Brat nastradalog nas je najpre verbalno, a potom i fizički napao. Mene je odgurnuo i udario, a kolegi pocepao jaknu i umalo razbio fotoaparat“, kaže za UNS Jelisaveta Ljutić i dodaje da je napad prijavljen policiji i da su im „u policiji rekli da će slučaj proslediti javnom tužiocu.“

Novinar portala 021.rs Žarko Bogosavljević napadnut je juče prilikom fotografisanja saobraćajne nezgode u Novom Sadu. Bogosavljevića je napao jedan od učesnika u udesu.

„Došao sam da fotografišem događaj kako bih napravio informaciju. Napadač je počeo da viče na mene i na kraju me je šutnuo u leđa. I danas imam bolove od udarca“, kaže Bogosavljević i dodaje da je „saobraćajna policija koja je bila na mestu događaja udaljila napadača, ali nije ni na koji drugi način reagovala na napad“.

UNS poziva građane da novinarima omoguće nesmetano obavljanje posla, čak i u situacijama koje su emotivno stresne. Fotografisanje na javnom mestu i postavljanje pitanja je posao i obaveza novinara.

UNS traži od nadležnih da u skladu sa ovlašćenjima kazne napadače na ekipu „Novosti“ i novinara portala 021.rs.

Komentari (2)

ostavi komentar
čet

29.01.

2015.

fotoreporter [neregistrovani] u 12:57

Nekrofilski porivi

Apsolutno sam protiv ovakvog lešinarenja. Naravno da ne opravdavam ni mrk pogled uperen u pravcu novinara ili fotoreportera, ali zavirivanje u kovčege i fotografisanje pokojnika, saslušavanje porodice u trenutku najveće boli... Međutim, urednici pojedinih medija standardno imaju nekrofilske porive, pravdajući se borbom za tiraž ili gledanost. Niko me ne može ubediti da je to naš posao.

Odgovori
sre

28.01.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 22:23

перверзно

Апсолутно сам против извештавања са погреба или још горе из кућа ожалошћених и унесрећенијх породица. Шта они у тренутку трагедије могу сувисло да кажу. Шта очекује уредник? Нажалост, то је пракса већине српских листова, али је по мом мишљењу перверзно. Унесрећене људе би новинари морали да оставе да тугују у миру. Уредници покажите поштовање према уцвиљеној породици.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi