Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: JP “Emisiona tehnika i veze” da oslobodi obrenovačku televiziju Mag takse za emitovanje digitalnog signala
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

21. 01. 2015.

UNS: JP “Emisiona tehnika i veze” da oslobodi obrenovačku televiziju Mag takse za emitovanje digitalnog signala

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva Javno preduzeće “Emisiona tehnika i veze” da RTV Studio Mag iz Obrenovca, koja je pretrpela ogromnu štetu u prošlogodišnjim majskim poplavama, oslobodi plaćanja takse za emitovanje digitalnog signala. Kako je UNS-u naveo glavni i odgovorni urednik RTV Studio Mag Miroslav Paunović, zbog obaveznog prelaska sa analognog na digitalni sistem emitovanja RTV Studio Mag će ubuduće program emitovati sa Avalskog tornja što će joj povećati zonu pokrivanja.

“Mi ćemo, verovatno već od 1. maja, dobiti veću zonu pokrivanja. Problem je što se taksa obračunava na osnovu gustine stanovništva na teritoriji koju pokrivamo, tako da će nama u ovom području, zbog oko 2 i po miliona stanovnika, taksa desetostruko porasti. Imajući u vidu činjenicu da je ceo Obrenovac bio pod vodom i da je tom prilikom načinjena šteta blizu 150.000 evra, RTV Studio Mag, u uslovima kada mu je primarno tržište potopljeno, neće moći da podnese finansijski teret plaćanje naknade za digitalno emitovanje koja na mesečnom nivou iznosi 350.000 dinara. Ovaj iznos biće uvećan za takse Regulatornom telu, SOKOJ-u, OFPS-u, što će na mesečnom nivou iznositi blizu 500.000 dinara, za razliku od dosadašnjih taksi koje su iznosile 53.800 dinara“, naveo je Paunović.

RTV Mag nakon majskih poplava u kom su stradale prostorije i čitava oprema ove redakcije, sa radom je počela tek 20. juna.

„Ovaj iznos je prevelik čak i da RTV Studio Mag nije preživeo Atlantidu. Kako postoji opravdan strah da ovaj finansisjki izdatak dovede do gašenja jedine televizije iz Obrenovca i otpuštanja 35 zaposlenih, verujemo da će nadležni imati razumevanja, i da će osloboditi Studio Mag svih taksi u periodu od najmanje dve godine, kako bismo pre svega konsolidovali poslovanje, otkolonili štetu nastalu od poplava, pa tek onda oporavljeni krenuli u medijsku trku ravnopravno sa ostalima, kaže Paunović i dodaje da su „sa ovim cenama i u ovom teškom trenutku, osuđeni na gašenje“.

UNS apeluje na nadležne u JP “Emisiona tehnika i veze” da izađu u susret RTV Mag, oslobode je takse i ne dozvole gašenje najvećeg i najvažnijeg obrenovačkog medija.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

22.01.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 09:35

PRISILNO PLAĆANJE

RTV Mag je lokalna stanica sa programom za gradjane Obrenovca.
Sada digitalizacija primorava MAG , zbog blizine Beogradu, da plaća 10 puta veće takse iako niti su
Beogradjani zainteresovani da gledaju lokalni obrenovački program, niti je Obrenovac zainteresovan da plasira taj program u Beogradu.

Zahtev je sasvim razumljiv. MAGU je bolje da predje sa emitovanjem putem lokalnog kabla, ali to nije dobro za okolinu Obenovca. Većina sela nema kablovski signal.

Neko treba da pomogne MAGU - ili lokalna samouprava ako ima sredstava ili emisiona tehnika i veze koja o ovome nije vodila brigu jer će sigueno i neke druge lokalne stanice, blizu velikih gradova, doći u sličnu situaciju.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi