Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Konkursi za sufinansiranje projekata u oblasti informisanja u Pirotu i Boljevcu nisu usaglašeni sa Zakonom i Pravilnikom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

16. 01. 2015.

UNS: Konkursi za sufinansiranje projekata u oblasti informisanja u Pirotu i Boljevcu nisu usaglašeni sa Zakonom i Pravilnikom

Udruženje novinara Srbije (UNS) ističe da javni konkursi za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja u Pirotu i Boljevcu nisu u skladu sa odredbama Zakona o javnom informisanju i medijima i Pravilnikom Ministarstva kulture i informisanja o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa i apeluje na ove opštine da konkurse izmene i usklade sa ovim dokumentima.

U Konkursu koji je objavila opština Pirot stoji da izdavači medija mogu konkurisati samo sa jednim projektom, dok je Zakonom i Pravilnikom predviđeno da  izdavač više medija može konkurisati s jednim projektom za svaki od njih.

Takođe, u ovom konkursu se diskriminišu tradicionalni mediji, pa je tako propisano da štampa, radio i televizijske stanice moraju imati sedište ili organizacionu jedinicu na teritoriji opštine Pirot, ili da pruže dokaz da će medijski sadržaj biti realizovan putem medija koji se emituju na njenom području, dok je za internet portale propisana jedino obaveza da imaju sedište u jugoistočnoj Srbiji.

Konkursu u Pirotu i Boljevcu zajedničko je da su, osim zakonskih kriterijuma za ocenu projekata, navedeni dodatni kriterijumi, među kojima su učešće finansijskih sredstava iz budžeta u planiranom ukupnom budžetu učesnika konkursa u 2015. godini, kao i dosadašnja saradnja sa lokalnom samoupravom. Vlasti u Boljevcu osmislile su i način bodovanja za ocenu svakog od navedenih kriterijuma, što zadire u autonomiju konkursne komisije kojoj jedini kriterijum na osnovu kojeg bi trebalo da odlučujue mora biti ostvarivanje javnog interesa.

UNS ne sumnja u namere vlasti u Pirotu i Boljevcu da konkurse sprovedu u skladu sa Zakonom i Pravilnikom i želi da veruje da je u pitanju previd, a ne zla namera.

UNS zato upozorava sve opštine i gradove da prilikom raspisivanja ovih konkursa ne postavljaju kriterijume koji nisu u skladu sa Zakonom i Pravilnikom, a opštine Pirot i Boljevac da svoje konkurse izmene.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

16.01.

2015.

Saša Todorović [neregistrovani] u 17:41

BAHATOST I U KNJAŽEVCU

Da li je knjaževačka "vladajuća kasta" (URS-DS) jača od države, zakona, medijskih udruženja?! Na saopštenja UNS-a i NUNS-a niko se ne obazire...PODSETNIK: Članovi Komisije za sprovođenje javnog konkursa za sufinansiranje projekata iz budžeta opštine Knjaževac u oblasti javnog informisanja, a radi ostarivanja javnog interesa u 2014. godini (novembar – decembar) su: predsednik komisije Mišo Vujović (direktor i glavni urednik "Nacionalne revije") http://www.nacionalnarevija.com/redakcija.html i članovi: Slađana Milutinović, projekt menadžer u NVO "Timočki klub" (DS) i Lidija Ivanović, portparol JP "Stara Planina" i odbornik URS-a u aktuelnom sazivu SO Knjaževac. LINKOVI: http://uns.org.rs/sr/saopstenja/27989/uns-opstina-knjazevac-nije-sprovela-po-zakonu-konkurs-za-sufinansiranje-medija.html & http://www.nuns.rs/info/news/23086/-neprihvatljivo-objasnjenje-rukovodstva-opstine-knjazevac.html

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi