Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Gradske vlasti Smedereva nastavljaju sa kršenjem Zakona o javnom informisanju i medijima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

16. 01. 2015.

UNS: Gradske vlasti Smedereva nastavljaju sa kršenjem Zakona o javnom informisanju i medijima

Udruženje novinara Srbije (UNS) najoštrije protestuje protiv ponovnog kršenja Zakona o javnom informisanju i medijima i diskriminacije medija koje u Smederevu vrše gradske vlasti i traži od njih da sa tom praksom prestanu. Kako su za UNS naveli dopisnici “Večernjih novosti”, “Politike”, “Blica”, “Bete”, i “Informera” iz ovog grada, gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović nastavlja sa praksom nepozivanja dopisnika beogradskih redakcija na događaje koje organizuje lokalna samouprava.

 

 

“Poslednji u nizu primera je predstavljanje programa “Teatra u tvrđavi”, koji će biti organizovan u julu, a o kojem je govorio selektor festivala Radoslav Pavlović. Na predstavljanje programa, organizovano u kancelariji zamenika gradonačelnika, u prostorijama Gradske uprave, nisu pozvani dopisnici ‘Večernjih novosti’ ‘Politike’, ‘Blica’, ‘Bete’, i ‘Informera’, već samo predstavnici tri lokalna medija (TVSD, RTVSD i nedeljnik ‘Naše novine’)”, naveli su dopisnici u pismu UNS-u.

UNS je zabrinut je zbog kršenja zagarantovanih prava na slobodu informisanja u Smederevu.

UNS podseća da se, po Zakonu o javnom informisanju i medijima,“sloboda javnog informisanja ne sme povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja”, kao i da je “zabranjena neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu”.

Gradonačelnica Smedereva više puta je kršila slobodu javnog informisanja tako što nije omogućila dopisnicima da dobiju odgovore na pitanja od interesa za javnost, zbog čega joj je UNS nekoliko puta skretao pažnju da je nedopustivo da na konferencije za novinare ili sednice Skupštine grada poziva samo određene novinare, po svom nahođenju.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

20.01.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 08:19

Smederevo vazda zatvoreno

Jer smo tako u mogućnosti.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi